SEGAMAT – Masalah kawasan tadahan air sementara di Taman Perdana, Bukit Siput, di sini, yang tidak diselenggara sehingga dipenuhi semak samun dijangka akan dapat diselesaikan dalam masa terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, beliau telah mengarahkan supaya Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah tersebut.

“Sebenarnya pada minggu lalu, JPS telah mengeluarkan sebut harga pembersihan kawasan tersebut dan kawasan-kawasan lain dan apabila kontraktor telah dilantik, kawasan tadahan air sementara tersebut akan segera diselenggara.

“Sebelum ini kawasan tersebut telah dibersihkan oleh Majlis Daerah Segamat (MDS) dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penduduk taman berkenaan yang tampil membuat aduan,” katanya.

Ayub yang juga Aduan Kemelah berkata, beliau juga berharap kontraktor penyelenggaran yang dilantik dapat menjalankan kerja-kerja pembersihan mengikut jadual bagi mengelakkan masalah yang sama berulang.

Abu menunjukkan kawasan tadahan air yang dipenuhi semak samun.
Abu menunjukkan kawasan tadahan air yang dipenuhi semak samun.

Terdahulu, Sinar Harian melaporkan bahawa penduduk di kawasan perumahan berkenaan meminta pihak bertanggungjawab supaya menyelenggara segera kawasan tadahan air sementara di kawasan perumahan mereka.

Kawasan tadahan air sementara tersebut yangg sudah sekian lama tidak diselenggara juga kini semakin dipenuhi semak samun sehingga mengundang pelbagai masalah kepada mereka selain menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes dan binatang berbisa yang lain.

(Visited 578 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!