Ramai di kalangan kita sangat suka kepada manisan atau sajian yang manis-manis.

Tahukah anda ?

Di dalam kandungan air tin berkarbornat mengandungi 24 camca gula? Tidakkah itu keterlaluan?

Gula mempunyai 2 molekul utama.

1. Glukosa – untuk tenaga yang diperlukan oleh tubuh badan manusia untuk membakar dan mengerakkan neron motor.

2. Fruktosa – molekul yang menggalakkan enzime yang terasa dilidah dan menghantar signal ke neron saraf otak yang menyebabkan kita rasa suka dan gembira. Kerana itu kanak-kanak suka jika di beri gula-gula. Ia akan membuatkan penakulan otak serta menyampaikan deria gembira walau pon belum di jamah.

Gula - Gambar sekadar hiasan
Gula – Gambar sekadar hiasan

Pengambilan gula berlebihan terutama fruktosa akan menjadikan seseorang itu diabetis (kegemukan), semengkala kekurangan gula pula menyebabkan kita lemah tidak bertenaga dan pucat.

Sintom ingin mengetahui orang itu penghidap diabetis adalah P.G.K. (perut gemuk kedepan).

Kesilapan orang kita

Pengunaan stevia : Bangun dari tidur terus titiskan ke dalam air dan minum, sangka mereka ia adalah ubat yang dapat mengimbangi pengambilan glukosa untuk tubuh.

Stevia sebenarnya adalah satu bahan penggalak sahaja sesungguhnya ia bukanlah ubat. Maka ada sesetengah mereka pengidap diabetis (kencing manis) menggunakan di waktu pagi dan tidak makan kerana takut kencing manis. Maka lemah longlai la mereka ini dan pengsan kerana tiada tenaga.

Caranya mudah sahaja: Jika kita memakan nasi amalkan penggambilan sedikit daripada biasa, banyakkan memakan sayur dan buah-buahan. Kalau dulu kita mengambil nasi sebanyak 2 senduk, kini cuba kurangkan dengan mengambil setengah senduk sahaja, tetapi di ganti dengan lauk pauk yang banyak pula untuk mengimbangi kadar glukosa dalam badan.

Pernah dengar tapai? sama juga konsep seperti tapai memakan terlalu banyak nasi menjadikan ianya tercerna di dalam badan dan berlaku proses penapaian di dalam usus, jika di tanya apa rasa tapai? Maka anda akan tahu kenapa kita kena kawal penggambilan makanan berglukosa tinggi. Memang nasi adalah sumber karbohidrat tetapi pengambilan yang terlalu banyak akan menjadikan proses penapaian di dalam usus dan glukosa serta fruktosa akan memejal menjadi lemak.

Lemak ini sebenarnya merosakkan hati maka berlakulah sirosis hati atau barah hati kesan penempelan lemak pada hati.

Sirosis bermaksud pembentukan lemak pada hati hasil pengambilan glukosa berlebihan. Kepada orang yang suka meminum arak serta akohol. Pernah dengar seorang yang kaki minum minuman keras mati pabila disebabkan barah hati? Ye arak dan akohol juga adalah seperti gula yang mengandungi glukosa dan fruktosa tinggi. Proses penapaian akan berlaku di dalam badan sama seperti tapai.

Orang kata air arak atau minuman keras ini manis.. wallahualam.. tepuk dada tanya selera.

(Visited 1,020 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!