Umum semua tahu bumi kita diliputi 70% air ianya termasuklah bongkah ais di kutub, air laut yang masin, air sungai, paya, tasik, tali air, kolam air, perigi dan sebagainya.

Namun air yang betul-betul bersih dan boleh diguna pakai untuk manusia hanyalah 1% sahaja. Oleh kerana itu kita harus menjimatkan pengunaannya daripada membazir.

Tanpa kita sedari sebenarnya proses memberus gigi adalah suatu masa yang paling banyak membazirkan air. Statistik menunjukkan manusia membuka pili air yang tidak digunakan untuk memberus gigi sebanyak 4-5 liter dibazirkan begitu sahaja.

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Jumlah penduduk dunia hampir mencecah 8 bilion dewasa ini, andai dibundarkan kepada 7,000,000,000,000 dan kita ambil 1 per 8 sahaja yang memberus gigi sehari dianggarkan hampir 3.5 bilion liter padu air telah dibazirkan begitu sahaja.

875,000,000,000 x 4 liter (sehari sekali basuh sahaja) = 3,500,000,000,000

Adalah menjadi tanggungjawab kita menjimatkan sumber air dan sememangnya sumber air ini tidak akan kurang atau bertambah 70% tetapi jumlah air yang diproses semakin hari adalah semakin mahal dan sebaik-baiknya berjimat cermatlah menggunakan air.

(Visited 554 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!