SEGAMAT – Yayasan Majlis Daerah Segamat (YMDS) akan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan dengan membangunkan sebuah medan selera di atas kawasan lapang berhampiran Dewan Masjid Bandar IOI, di sini, pada tahun ini.

Pengerusi YMDS, Datuk Ayub Rahmat berkata, medan selera baharu tersebut yang berkeluasan 21 lot gerai itu akan dibina dengan kos RM3.3 juta melalui peruntukan daripada Tabung Bumiputera Negeri Johor dan MDS sendiri.

“Saya juga telah mencadangkan kepada MDS supaya menapis terlebih dahulu permohonan peniaga yang ingin menyewa medan selera tersebut dan salah satu caranya adalah dengan meminta para peniaga membentangkan pelan perniagaan mereka kepada kami untuk dinilai.

“Ini bertujuan bagi memastikan peniaga yang betul-betul layak sahaja dapat meniaga di kawasan tersebut selain tidak mahu terlalu ramai peniaga menjual produk yang sama dan pada masa sama mewujudkan persaingan yang sihat,” katanya.

Ayub (dua,kanan) ketika merasmikan bangunan KUTJOB di Bandar IOI
Ayub (dua,kanan) ketika merasmikan bangunan KUTJOB di Bandar IOI

Ayub yang juga Adun Kemelah berkata kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penubuhan Koperasi Usahawan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Johor Berhad (KUTJOB) di Bandar IOI, di sini.

Turut hadir ialah Pegawai Tekun Parlimen Sekijang, Sahrizal Ahmad dan Pengerusi KUTJOB, Mashod Kurdi.

Menurutnya, ini juga merupakan salah satu cara bagaimana YMDS mahu mempelbagaikan lagi sumber pendapatan mereka dan tidak mahu bergantung sepenuhnya kepada sumbangan hasil satu peratus daripada kutipan cukai Majlis Daerah Segamat sebagai sumber mengisi tabung dananya.

“YMDS juga akan cuba mendapatkan dua atau tiga gerai di medan selera tersebut bagi menjalankan aktiviti yang boleh mendatangkan hasil bagi mengisi dana tabung agar bantuan kepada golongan yang memerlukan di kawasan pentadbiran MDS dapat diperluaskan.

“Pembinaan medan selera ini juga dijangka dapat merancakkan lagi pembangunan di kawasan Badar IOI yang kini semakin meningkat naik selain terdapat beberapa lagi perancangan yang akan dilakukan pada masa terdekat ini,” katanya.

Pada masa sama, beliau juga telah berjumpa dan berbincang dengan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Koperasi Iskandar Malaysia Berhad, Nor Hisham Hussein berkenaan cadangan untuk membuka Kedai Harga Patut Muafakat Johor (imCoop) di daerah ini.

Katanya, imCoop juga mampu menawarkan barangan keperluan pada harga rendah dan berpatutan selain usaha kerajaan negeri meringankan beban rakyat menghadapi kos sara hidup yang tinggi.

“Sekiranya penubuhan imCoop ini dapat direalisasikan pada tahun ini, saya sarankan agar peniaga-peniaga runcit atau kecil supaya mengambil barang daripada imCoop kerana barang yang dijual juga berkualiti,” katanya.

(Visited 744 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!