LABIS – Seorang warga emas di Kampung Tenang, di sini, nekad melaburkan wang simpanannya sebanyak RM20,000 bagi memulakan usaha menternak landak raya meskipun haiwan tersebut dikategorikan sebagai haiwan buruan seperti pelanduk.

Bagi Ali Daud, 65, berkata, ketika ramai yang memilih menternak haiwan yang menjadi makanan atau sajian harian seperti ayam, lembu atau kambing, dia memberanikan diri untuk menternak haiwan eksotik itu sejak enam bulan lalu.

Menurutnya, demi kerana minat, dia juga telah memohon lesen menternak landak raya daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) walaupun terpaksa menunggu lebih daripada setahun sebelum permohonannya itu diluluskan.

“Selepas memperolehi lesen menternak pada awal tahun ini, Perhilitan Segamat banyak membantu pak cik terutama sekali dalam mendapatkan induk serta baka landak raya dari Pusat Konservasi Hidupan Liar di Sungai Dusun, Selangor.

“Walaupun harga induk raya ini agak mahal dengan harga di antara RM800 hingga RM1,000 setiap ekor, ini tidak mematahkan semangat pak cik tambahan pula ternakan ini jarang dikomersialkan,”katanya kepada Komuniti Segamat.

Menurutnya, beberapa induk landak raya yang dibelinya beberapa bulan lalu kini juga sudah mencecah belasan kilogram serta kebanyakanya sudah bunting dan akan beranak tidak lama lagi.

Katanya, ternakan landak raya bukan sahaja boleh memberi pulangan lumayan berikutan harga pasaran dan permintaan yang tinggi, malah sebagai terapi minda apabila melihat keletah haiwan tersebut yang disifatkannya sebagai manja.

“Walaupun landak bukan merupakan makanan popular, tetapi harga makanan berasaskan haiwan itu seperti sup dan daging segarnya agak mahal selain semangkuk sup dagingnya mampu mencecah RM10 dan pasaran daging segarnya mencecah RM60 sekilogram.

“Daging landak juga agak manis dan lembut, kadangkala rasanya seperti daging arnab dan sesuai dibuat sate dan landak makan apa sahaja produk semula jadi daripada pertanian seperti ubi, sayur-sayuran atau sisa pertanian,” katanya.

Katanya, landak raya atau nama saintifiknya Breeders Porcupine juga tidak pernah melepaskan durinya ke arah mana-mana objek yang mengancamnya seperti yang dibayangkan oleh sesiapa sebelum ini.

Menurutnya, daging landak juga halal dimakan selain seekor landak raya betina juga boleh beranak lima kali dalam tempoh dua tahun dengan jumlah antara seekor atau dua ekor sekali beranak.

“Setakat ini pak cik tidak mendapat sebarang bantuan modal dari mana-mana pihak dan berharap permohonan untuk mendapat bekalan elektrik di kawasan kandang landak ini dapat kelulusan segera kerana setakat ini hanya terdapat bekalan air paip yang disambung sendiri dari rumah pak cik,” katanya.

Mohd Zaidi menyifatkan landak raya seekor haiwan yang jinak

Katanya, dia juga tidak bersendirian apabila mendapat sokongan keluarga serta salah seorang anaknya yang turut berminat membantu melakukan kerja-kerja rutin seperti membersihkan kandang dan memberi makanan kepada haiwan ternakan tersebut setiap hari.

Bagi anaknya, Mohd Zaidi,34, berkata, sebenarnya menjaga dan membiak landak tidak sukar berbanding beberapa haiwan ternakan lain kerana ianya tidak mudah dijangkiti penyakit serta mudah jinak walaupun merupakan spesis haiwan liar.

“Menternak landak menjanjikan pulangan lumayan kerana mendapat permintaan yang tinggi selain harga pasaran ketika ini mencecah RM60 sekilogram selain tidak memerlukan tempoh lama untuk matang iaitu kira -kira setahun sahaja.

“Setakat ini saya mempunyai 12 ekor induk dan berharap jumlah landak kami dapat ditingkatkan kepada 50 ekor hasil daripada anak-anak yang dilahirkan serta tambahan induk yang dibeli selain dagingnya sudah boleh dipasarkan dalam tempoh 12 bulan lagi,” katanya.

Sementara itu, Adun Tenang, Mohd. Azahar Ibrahim berkata, persekitaran Kampung Tenang yang bersempadan dengan Hutan Simpang Labis adalah bersesuaian untuk projek seumpama itu yang pertama kali diusahakan di daerah ini.

Menurutnya, ini bukan sahaja kerana terdapat kemudahan untuk mendapatkan makanan haiwan tersebut di kawasan hutan berhampiran malah cuaca yang sesuai juga boleh mempengaruhi kejayaan projek tersebut.

“Saya akan melihat bentuk bantuan sesuai yang boleh disalurkan kepada mereka bagi memastikan usaha mereka tidak berhenti separuh jalan sekaligus menjadikan kawasan ini sebagai pengeluar daging dan induk landak pada suatu hari nanti.

“Saya melihat usaha ini sebagai contoh ketabahan serta semangat seorang warga emas untuk membangunkan ekonomi sendiri serta keluarga dengan mengusahakan projek berpotensi yang harus membuka mata golongan muda untuk mengikut jejak langkah mereka,” katanya.

(Visited 6,550 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!