SEGAMAT – Kelibat seorang warga emas yang menyertai Larian Patriotik dan Kempen Kesedaran Kanser di Hospital Daerah Segamat (HDS), di sini, baru-baru ini, berjaya menarik perhatian para peserta lain yang turut mengambil bahagian.

Warga emas tersebut, Abu Bakar Hussin, 70, berkata, tidak seperti kebanyakan rakan seusianya yang lebih selesa berehat dan melakukan kegiatan ringan, dia membuktikan usia emas bukan penghalang untuk terus kekal cergas dan melakukan pelbagai sukan lasak.

“Pak cik tidak mengamalkan sebarang petua tertentu untuk kekal aktif dan sihat dalam usia sebegini dan hanya mengamalkan pengambilan makanan yang seimbang dan pada masa yang sama menjauhi sebarang makanan berminyak.

“Bila makanan yang kita ambil berkhasiat, barulah tubuh kita mampu untuk kekal sihat dan setiap hari jika tiada halangan pak cik akan berjoging kira-kira sejauh 10 kilometer di Taman Rekreasi Sungai Kapeh,” katanya.

Katanya, dia mula berlari dan berlatih sejak usia muda dan jarang mengambil makanan di luar rumah kerana lebih menggemari masakan isterinya, Azizah Ibrahim, 65, kerana isterinya tahu menyediakan masakan yang menepati seleranya.

Menurut bapa kepada empat anak itu, selain teknik mengawal pernafasan yang betul ketika berlari, dia juga akan membaca selawat sebelum memulakan larian selain mengakui kudratnya itu adalah satu pinjaman daripada ALLAH yang tidak boleh disia-siakan.

“Pak cik juga tidak merokok kerana tahu merokok akan menjejaskan stamina serta kesihatan dan selepas bersara sebagai penyelia di Majlis Daerah Segamat (MDS) pada tahun 2001, barulah pak cik mempunyai masa yang lebih untuk turun berlari.

“Walaupun tidak sepantas orang muda, pak cik masih mampu memberi cabaran kepada mereka dan sehingga kini pak cik telah menggunakan lebih daripada 192 pasang kasut sukan yang dibelikan oleh anak-anak,” katanya.

Menurutnya, dia yang aktif menyertai pertandingan larian di sini juga akan memastikan pakaian dan kasut sukan yang digunakannya selesa selain akan memberikan tumpuan sepenuhnya ketika berlari.

Katanya, dia menyertai pelbagai pertandingan dan kejohanan larian di sini bukan dengan niat untuk mengejar hadiah dan kemenangan, tetapi untuk membuktikan usia bukan faktor penghalang buat warga emas seperti dirinya untuk terlibat dengan aktiviti sihat.

Sementara itu, Pengarah HDS, Dr Mokhtar Ahmad berkata, beliau melihat larian ini sebagai tanda perpaduan dan patriotik masyarakat kepada negara dan pada masa sama menyuarakan sokongan kepada individu-individu yang menderita penyakit kanser.

“Semangat perpaduan dan kebersamaan juga dapat dilihat dengan jelas dalam kalangan kira-kira 1,500 peserta yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama apabila bersama-sama memeriahkan program ini,” katanya.

(Visited 284 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!