SEGAMAT – Kedatangan bulan Ramadan pada tahun ini menjadi lebih bermakna buat sebuah keluarga di Kampung Jabi, di sini, apabila rumah mereka menerima kunjungan ahli sukareawan Skuad 1Segamat Family baru-baru ini.

Ramlah Mohd Isa, 52, berkata, dia mengakui keadaan rumahnya menjadi tidak terurus selepas disahkan menghidap penyakit strok dan terlantar pada tahun 2015 dan hanya mengharapkan suaminya, Bulat Osman, 68, untuk menguruskan rumah.

“Sebelum ini mak cik memang mempunyai penyakit darah tinggi dan kencing manis kronik dan mak cik disahkan strok di sebelah kanan badan sewaktu hendak menjalani pemeriksaan di Hospital Daerah Segamat (HDS).

“Suami pula merupakan orang kelainan upaya (OKU) cacat pendengaran sejak kecil dan sejak mak cik sakit, segala urusan rumah seperti memasak dan menguruskan rumah diuruskan olehnya,” katanya.

Menurut ibu kepada tiga anak itu, dia juga tidak menyangka kisah hidup mereka menjadi tular di aplikasi sosial, Facebook pada 26 Mei lalu dan hanya mengetahui perkara tersebut selepas dimaklumkan oleh anak sulungnya, Mohd Aizul, 19.

Katanya, suaminya pula hanya bekerja mengambil upah menoreh getah di kebun penduduk kampung dan dengan pendapatan tidak seberapa itu digunakan untuk menampung kehidupan mereka sekeluarga termasuk persekolahan anak bongsunya, Anisah Shahzira, 16.

“Rumah ini juga merupakan sumbangan Baitulmal kira-kira 10 tahun lalu selain mak cik dan suami masing-masing merupakan penerima bantuan bulanan sebanyak RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Selepas kisah mak cik tular, keluarga abang mak cik di Muar telah datang ke rumah dan membantu mengemas rumah dan sebelum ini juga penduduk kampung sering datang bergotong royong di rumah kami,” katanya.

Menurutnya, dia yang terpaksa memakai lampin pakai buang setiap hari juga terpaksa mengharapkan suaminya untuk menukarkan lampin tersebut sekiranya anak-anaknya keluar bekerja dan bersekolah.

Katanya, beberapa hari lalu juga, pertubuhan belia kampungnya juga membantu mengecat semula rumahnya dan kunjungan Skuad 1Segamat Family juga untuk membantu mengemas turut menyebabkannya terharu.

Sementara itu, setiausaha Skuad 1Family Segamat, Siti Nurul Huda Mashod, 37, berkata, ini kunjungan kali kedua kumpulan sukarelawan ke rumah tersebut selepas kunjungan pertama kali dilakukan, baru-baru ini, bagi mengenalpasti keperluan keluarga berkenaan.

“Sewaktu kunjungan kali pertama, kami sedih melihat keadaan rumah ini yang kotor dan tidak terurus ditambah pula dengan mak cik Ramlah yang sakit dan terpaksa berbaring di atas tilam yang mempunyai pepijat dan tidak selesa.

“Jadi, hari ini merupakan kesinambungan lawatan kami yang pertama dan selain membersih dan mengecat rumah, kami turut menghulurkan bantuan berupa barangan keperluan harian hasil daripada sumbangan ahli-ahli,” katanya.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!