SEGAMAT – Seorang pemuda di Kampung Sawah Baru, di sini, terpaksa menerima hakikat mengalami kecacatan kekal apabila mata kanannya buta selepas terlibat dalam kemalangan motosikal pada 5 Mei 2016.

Mohammad Farhan Drani, 25, berkata, tragedi hitam itu berlaku di Projek Lebuhraya Utara Selatan (Plus) berhampiran susur keluar ke Pagoh sewaktu dia menunggang motosikal daripada Klang, Selangor untuk pulang ke Segamat.

“Kira-kira satu kilometer hendak sampai ke tol Pagoh, motosikal saya dihimpit sebuah lori sebelum hilang kawalan dan terbabas ke bahu jalan dan saya terus tidak sedarkan diri sebelum dibawa ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF).

“Saya koma selama empat hari di HPSF sebelum dipindahkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selama dua minggu kerana kecederaan parah selain kedua-dua tangan saya patah dan tengkorak kepala retak,” katanya.

Dia ditemui semasa Majlis Penyerahan Faedah kepada Orang Berinsurans (OB) yang disampaikan oleh Pengurus Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Segamat, Roslinda Juanis di Pejabat Perkeso Segamat, di sini, baru-baru ini.

Menurut anak bongsu dari dua beradik itu, akibat kejadian itu juga, doktor mengesahkan mata kanannya hilang deria penglihatan akibat terkena objek tumpul ketika kemalangan selain terpaksa berhenti kerja.

“Ketika kejadian, saya sebenarnya baharu bekerja sebulan di sebuah syarikat swasta di Klang dan pada mulanya, saya mengambil masa untuk menerima keadaan ini selain terpaksa menerimma hakikat daripada insan normal kepada orang kelainan upaya (OKU).

“Hari ini, saya menerima faedah Hilang Upaya Kekal (HUK) daripada Perkeso dan mendapat pencen bulanan sebanyak RM299 selain tinggal bersama keluarga dan hanya melakukan kerja-kerja kampung,” katanya.

Bagi Ali Sabtu, 68, dia yang bekerja ladang juga terpaksa mengharapkan pencen bulanan daripada Perkeso selepas terlibat dalam kemalangan motosikal di Jalan Paya Lebar-Batu Anam sewaktu hendak pulang berehat pada November tahun lalu.

Menurutnya, dia dilanggar oleh sebuah motosikal daripada arah bertentangan dan akibat kemalangan tersebut, dia cedera parah selain kaki kanannya patah tiga selain terpaksa mendapatkan rawatan di Hospital Daerah Segamat (HDS) selama dua bulan.

“Sekarang pak cik tidak boleh bekerja serta terpaksa mengharapkan isteri dan majikan pak cik sendiri yang memaklumkan kes ini kepada Perkeso dan hari ini, pak cik menerima faedah HUK,” katanya.

Sementara itu, Roslinda berkata, seramai 11 OB di daerah ini menerima faedah HUK, faedah Hilang Upaya Sementara (HUS), pencen ilat dan Faedah Pengurusan Mayat (FPM) dengan jumlah keseluruhan RM85,548.

Menurutnya, beliau juga meminta pencarum Perkeso agar tidak pernah melantik orang tengah bagi menguruskan permohonan mendapatkan bantuan pencen awal bagi pihak waris keluarga sebaliknya datang terus ke pejabat Perkeso.

(Visited 1,193 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!