SEGAMAT – Kerajaan negeri menyasarkan pelepasan gas karbon dioksida (CO2) dapat dikurangkan sebanyak 45 peratus menjelang tahun 2025 di negeri ini menerusi penubuhan Majlis Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim (MTHPI).

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, pelbagai usaha juga telah dilakukan oleh kerajaan negeri bagi memastikan sasaran tersebut dapat dicapai dalam masa sembilan tahun akan dating.

“Setakat ini, Felda Taib Andak di daerah Kulai telah dipilih menjadi perkampungan ‘low carbon society’ yang mengaplikasikan konsep 3R iaitu pengurangan (reduce), penggunaan semula (reuse) dan kitar semula (recycle).

“Kita juga telah menanam pelbagai jenis pokok di kawasan tersebut dan sekitar Wilayah Pembangunan Iskandar bagi memastikan pelepasan gas CO2 ini dapat diserap oleh pokok-pokok tersebut,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan Majlis ‘’Anita Nation Ride’ Kami Prihatin bersama Kami Anak Felda (KAF) Kemelah di Dewan Serbaguna Felda Kemelah, di sini, baru-baru ini.

Ayub (tiga,kanan) menerima cenderahati daripada Dali (empat,kiri)
Ayub (tiga,kanan) menerima cenderahati daripada Dali (empat,kiri)

Turut hadir ialah Pengurus Besar Felda Wilayah Segamat, Razuwan Che Rose; Pengurus Felda Kemelah, Ishak Hassan; Pengerusi KAF Kemelah, Dali Jasmin dan penganjur, Anita Yusof.

Menurutnya, MTHPI ini yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Seri  Mohamed Khaled Nordin turut mempunyai empat jawatankuasa iaitu adaptasi, kejiranan hijau, industri dan pembangunan yang diketuai oleh barisan exco kerajaan negeri.

“Selain itu, MPTHI ini membolehkan aktiviti dan program yang menyokong pembangunan teknologi dan kejiranan hijau, perubahan iklim dan pembangunan bandar rendah karbon di seluruh Johor dapat diselaraskan.

“Penubuhan MTHPI ini seiring dengan tahap kesedaran masyarakat yang kian meningkat serta kepesatan pembangunan di negeri ini dan pada masa sama masalah penipisan ozon dapat dikawal,” katanya.

Menurutnya, kesemua jawatankuasa tersebut juga bertanggungjawab merangka strategi terbaik dan segala penyelarasan tindakan MTHPI diselaraskan oleh Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) dan Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Pada masa sama, Ayub yang juga Adun Kemelah berkata, selekoh ‘S’ sepanjang 500 meter di persimpangan masuk ke Felda Kemelah, di sini, akan diluruskan selepas peruntukan sebanyak RM2.5 juta telah diluluskan oleh Kementerian Kerja Raya.

“Projek pelurusan jalan tersebut akan dimulakan pada tahun ini dan pihak Felda bersama pengurusan estet teribat juga telah bersetuju untuk melakukan pertukaran hak tanah bagi memastikan tiada pihak yang aka rugi,” katanya.

(Visited 201 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!