SEGAMAT – Universiti Teknologi Mara (UiTM) Johor, Kampus Segamat mengambil inisiatif menganjurkan pertandingan ‘Science To Action’ (S2A) Innovation and Invention 2017 bagi menarik minat lebih ramai pelajar ke arah bidang sains dan teknologi.

Rektornya, Professor Madya Dr Azizan Abdullah berkata, S2A yang memasuki kali kedua pada tahun ini sejak pertama kali dianjurkan pada tahun 2015 merupakan salah satu peluang kepada peserta untuk lebih terdedah dengan bidang sains dan teknologi.

“Pertandingan ini juga merupakan platform tebaik bagi memupuk minat pelajar menceburi bidang sains dan teknologi pada usia muda dan seterusnya meningkatkan kecenderungan mereka menggunakan bidang sains sebagai teras untuk berinovasi.

“Pada tahun ini sebanyak lima sekolah menengah kebangsaan (SMK) di daerah ini telah terpilih menyertai pertandingan ini dengan setiap sekolah dikehendaki menghantar dua kumpulan atau projek inovasi,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan S2A Innovation and Invention 2017 di Blok Karyawan, UiTM Segamat, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, lima sekolah tersebut ialah SMK Palong Timur, SMK Gemereh, SMK Seri Kenangan, SMK LKTP Pemanis, dan SMK Datuk Ahmad Arshad dengan setiap kumpulan terdiri daripada lima pelajar dan seorang guru penasihat.

Katanya, melalui pemerhatiannya juga, terdapat produk-produk yang dicipta oleh para peserta ini mempunyai nilai komersial dan boleh diketengahkan sebagai produk yang mampu memberi manfaat di dalam kehidupan seharian.

“Kami juga akan berusaha untuk membawa peserta dan inovasi yang dihasilkan untuk menyertai pertandingan inovasi di peringkat kebangsaan serta antarabangsa pada masa akan datang termasuk mencari jalan mengetengahkan produk yang berpotensi untuk dikormesialkan.

“Pertandingan ini juga sebagai sokongan berterusan UiTM Cawangan Johor terhadap usaha kerajaan untuk menarik minat lebih ramai pelajar menjurus ke arah bidang sains dan teknologi,” katanya.

Sementara itu, salah seorang peserta, Mohammad Fikri Hakim Rizan, 17, dari SMK Gemereh berkata, walaupun tidak memenangi pertandingan tersebut, dia gembira apabila inovasi kumpulannya mampu memberi saingan kepada peserta lain.

Menurutnya, kumpulannya yang menghasilkan ‘plastile’ iaitu jubin dan cermin tingkap daripada botol air plastik juga mengambil masa tiga minggu sebelum pertandingan untuk menghasilkan produk tersebut.

“Sebelum ini saya berada di dalam kumpulan lain. Namun, cikgu meminta saya untuk mengetuai projek baharu ini kerana saya ada ada dua tahun pengalaman termasuk menyertai pertandingan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa sebelum ini.

“Dengan bimbingan guru pembimbing, saya serta empat lagi ahli kumpulan akan terus berusaha untuk menghasilkan ivovasi baharu sebagai persiapan untuk menyertai pelbagai pertandingan inovasi pada masa akan datang,” katanya.

(Visited 210 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!