LABIS – Kerajaan pusat dan kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM1.175 juta bagi melaksanakan kerja-kerja mendalam dan menyelengara beberapa batang sungai di dalam kawasan Parlimen Labis bermula bulan Januari sehingga bulan Ogos ini.

Ahli Parlimen Labis, Datuk Chua Tee Yong berkata, ini merupakan salah satu usaha bagi mengatasi masalah banjir kilat dan kerja-kerja tersebut melibatkan 13 kilometer mendalamkan sungai dan dua kilometer membuang halangan yang terdapat di dalam sungai.

“Sungai yang terlibat adalah Sungai Temangau yang melibatkan kampung Lembah Bakti dan Kampung Veran, lima kilometer di Sungau Juaseh dan dua kilometer lagi adalah longkang utama bersebelahan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Labis ke Kampung Paya Merah.

“Selain itu, terdapat juga kerja-kerja penyelengaraan longkang di Taman Labis Park bagi mengurangkan risiko banjir kilat di kawasan tersebut terutamanya di musim tengkujuh,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) berkata kepada pemberita selepas melakukan tinjauan ke Sungai Juaseh, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, terdapat juga kerja-kerja mengukuhkan tebing sungai di beberapa kawasan kritikal di Sungai Tenang dan Sungai Juaseh oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) bagi mengelakkan hakisan dan runtuhan tebing.

Katanya, daripada jumlah keseluruhan peruntukan tersebut, sebanyak RM653,000 akan digunakan bagi kerja-kerja menyelengara dan menambah baik sungai dan saliran di Kampung Tenang, di sini, bagi tujuan mengatasi banjir kilat.

“Sebanyak RM165,000 lagi akan digunakan bagi membaiki dan menyelenggara sistem saliran di Kampung Lembah Bakti serta Kampung Veran dan selain peruntukan daripada kerajaan negeri dan persekutuan, saya turut menggunakan peruntukan saya sebagai Ahli Parlimen.

“Ada kerja-kerja ini yang sudah dalam proses perlaksanaan dan sebahagian lagi akan dilaksanakan dalam masa terdekat dimana dijangka siap sepenuhnya sebelum tiba musim tengkujuh pada akhir tahun ini,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut mencadangkan kepada Majlis Daerah Labis (MDL) supaya menambah perangkap sampah di beberapa longkang dan parit utama di sekitar Labis bagi menghalang sampah-sarap dan objek keras daripada memasuki sistem pembentungan.

Katanya, perangkap tersebut juga telah berfungsi dengan baik untuk memerangkap sampah dan hasil buangan yang dibuang oleh mereka yang tidak bertanggungjawab selain meminta pemantauan dilakukan secara berkala oleh pihak bertanggungjawab.

“Selain itu, saya juga telah meminta supaya penyelenggaraan sistem perparitan di sini (Labis) sentiasa dilakukan secara berkala memandangkan musim hujan yang berlaku sejak akhir-akhir ini.

“Kita tidak mahu keadaan banjir kilat berlaku di sini akibat kelemahan sistem perparitan dan kecuaian sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab dan saya meminta supaya MDL terus komited dalam melakukan usaha ini,” katanya.

(Visited 413 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!