SEGAMAT – Daerah Segamat sememangnya terkenal di negeri Johor sebagai salah sebuah lokasi pengeluaran durian dan setiap kali musim durian tiba, daerah ini biasanya menjadi tumpuan pengunjung terutamanya peminat buah-buahan tersebut.

Apa yang menariknya, musim buah yang tiba sekali setahun ini mempunyai cerita di sebaliknya apabila ‘raja buah’ itu ternyata memenuhi ruang gerai buah-buahan berbanding buah-buahan tempatan yang lain.

Ramai peniaga dan pemilik dusun durian juga tidak melepaskan peluang untuk memanfaatkan peluang tersebut bagi menambah pendapatan dengan wujudnya gerai-gerai buah di beberapa lokasi strategik di tepi-tepi jalan raya di sekitar daerah ini.

Bagi peniaga durian, Rosdi Yaacob, 42, berkata, musim buah khususnya buah durian di negeri ini berperingkat-peringkat iaitu bermula dari bulan Ogos sehingga November dan tidak serentak dengan kawasan-kawasan lain.

“Bagaimanapun, durian pada tahun ini sedikit berkurangan berbanding tahun-tahun sebelumnya kerana banyak putik durian tidak menjadi disebabkan faktor taburan hujan yang lebih dan keadaan cuaca yang tidak menentu.

Rosdi di gerai jualannya

“Walaupun jumlah buah terlalu sedikit, tetapi permintaannya amat tinggi sekali gus menyebabkan harga durian sedikit mahal pada tahun ini iaitu RM15 hingga RM90 sekilogram bergantung kepada gred dan jenis durian,” katanya kepada pemberita.

Menurutnya, durian Segamat mempunyai bentuk dan rasa yang berlainan berbanding dengan durian di tempat-tempat lain selain Johor merupakan salah satu negeri pengeluar durian yang utama di Malaysia, selain Perak dan Pahang.

Katanya, selain itu, faktor pengimportan durian ke Singapura dan Hong Kong juga turut mempengaruhi harga durian ketika ini selain kebiasaannya harga durian ditentukan mengikut pasaran.

“Seperti saya, bekalan durian diperolehi dari dusun-dusun durian di sekitar Labis, Bekok, Bukit Kepong serta Muar dan setiap hari jualan durian saya boleh mencecah sehingga 100 kilogram hingga 200 kilogram.

“Ramai pelanggan saya menggemari durian kampung yang musimnya hanya sekali setahun, kerana rasanya yang lemak dan enak, malah ada yang datang mencari durian kampung di sini kerana mahu merasai durian kampung segar yang baharu gugur dari pokok,” katanya.

Resah harga durian semakin mahal

Walaupun harga durian yang semakin mahal sehingga mencecah ratusan ringgit, itu tidak menjadi penghalang bagi peminat raja buah tersebut untuk menikmati keenakan durian yang hanya tiba secara bermusim.

Bagi Azman Aziz, 52, berkata, dia sanggup membayar sehingga puluhan ringgit bagi sebiji durian dan bagi dirinya, tidak salah sekiranya membayar harga yang mahal sekiranya produk tersebut setimpal dan berkualiti.

“Saya sekeluarga memang peminat durian dan memang tidak dinafikan harga durian pada tahun ini sedikit mahal berbanding tahun-tahun sebelumnya dan saya juga terpaksa mengehadkan pembelian.

“Bagaimanapun, rasa durian Segamat ini memang jauh berbeza dengan durian di tempat lain dan setiap tahun saya memang menunggu musim durian ini,” katanya.

Rosdi (kiri) membelah durian sambil diperhatikan oleh Azman (tengah)

Bagi Mira Narding, 49, yang berasal dari Tawau, Sabah, berkata, harga durian yang melonjak lebih tiga kali ganda ketika ini membuatkannya berfikir beberapa kali untuk menikmati raja buah tersebut.

Menurutnya, dia bimbang jika tiada pihak berusaha untuk mengawal harga buah tersebut, tidak mustahil durian hanya mampu dinikmati oleh golongan tertentu sahaja walaupun terdapat banyak pokok durian di daerah ini.

“Sekarang durian ini buah-buahan tempatan dan bila dinaikkan harga terlalu tinggi, tidak ada siapa yang hendak makan dan disebabkan itu, saya berharap terdapat pihak yang boleh mengawal harga durian ini.

“Banyak beza durian di Sabah dan di semenanjung. Di Sabah, kebanyakan jenis durian yang ada hanyalah durian kampung sahaja dan di sini (semenanjung) terdapat banyak pilihan durian,” katanya.

Durian ikon pelancongan Segamat

Salah satu replika durian yang terdapat di daerah ini

Sementara itu, Pegawai Daerah Segamat, Mohd Haffiz Ahmad berkata, daerah ini menjadi daerah pertama di negeri Johor yang tampil dengan identitinya tersendiri apabila melancarkan logo dan tema pelancongan daerah berasaskan durian.

Menurutnya, durian juga sangat sinonim dengan Segamat selain terdapat beberapa replika gergasi durian di sekitar daerah ini dan disebabkan kekuatan buah tersebut, pentadbiran daerah ini mengangkat durian sebagai logo dan tema pelancongan utama daerah ini.

“Kekuatan yang terdapat di daerah ini adalah kekuatan produk berasaskan eko dan agro-pelancongan dan apabila saya pergi ke negeri-negeri lain termasuk di Singapura, Segamat hanya dikenali dengan keenakan duriannya.

Mohamed Khaled (dua, kiri) sewaktu melancarkan logo pelancongan daerah ini

“Kita juga sudah mmengambil beberapa tindakan proaktif seperti pemulihan dusun-dusun durian dan potensi limau barli di Jementah yang mempunyai kualiti sama seperti di Tambun, Perak,” katanya.

Menurutnya, pelancaran logo dan tema pelancongan itu juga sudah dirasmikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sewaktu lawatannya ke daerah ini pada 20 Mac lalu.

(Visited 5,628 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!