SEGAMAT – Kewujudan kilang sawit di sempadan Jementah-Kebun Baharu, di sini, mengakibatkan pencemaran udara sehingga menimbulkan rasa tidak selesa kepada penduduk berhampiran kawasan tersebut.

Wakil penduduk, Mohd Nohor Kunchi Mohamed, 49, berkata, keadaan itu menyebabkan penduduk menghadapi masalah bau busuk kerana jarak kilang sawit itu hanya kira-kira 200 meter daripada jalan utama dan rumah penduduk.

“Masalah bau busuk yang dihadapi penduduk menyebabkan mereka terpaksa menutup pintu dan tingkap rumah sepanjang hari bagi mengelakkan bau, habuk serta asap hitam memasuki rumah.

“Kami dimaklumkan, kilang ini ditutup buat sementara dan kami bimbang sekiranya masalah yang dihadapi penduduk ini berlarutan, ianya mungkin boleh membahayakan kesihatan penduduk berdekatan,” katanya.

Dia ditemui semasa mengadakan bantahan pencemaran bau busuk kilang sawit bersama penduduk di Pekan Jementah, di sini, pada 8 Jun 2017.

Menurutnya, bantahan tersebut dibuat kerana kilang tersebut menimbulkan pelbagai masalah ekoran terletak di tepi jalan raya yang menjadi laluan utama penguna jalan raya dari Segamat ke Tangkak dan Muar.

“Bukan sekadar bau busuk, air yang mengalir dari kilang itu juga boleh mencemarkan sungai berhampiran termasuk sebuah loji rawatan air Syarikat Air Johor Holding (SAJH) Cawangan Jementah yang terletak kira-kira 1.6 kilometer dari kilang ini.

“Pembinaan kilang ini lebih membawa kesan negatif berbanding kesan positif selain masalah pencemaran alam sekitar yang sedia ada menjadi lebih serius dan menjejaskan kesihatan penduduk,” katanya.

Menurutnya, dia juga mewakili penduduk di kawasan tersebut berterima kasih di atas keprihatinan Ahli Parlimen Segamat, Datuk Seri Dr S Subramaniam yang peka dengan masalah tersebut sehingga membawa kepada penutupan sementara kilang berkenaan.

Katanya, pada 5 Mac tahun lalu juga, pemilik kilang sawit tersebut telah telah didakwa di mahkamah oleh kerana melanggar undang-undang di bawah Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1947 selain pembinaannya tidak diluluskan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Sebelum ini juga, penduduk telah beberapa kali mengadakan dialog bersama JAS, Majlis Daerah Segamat (MDS) dan Majlis Daerah Tangkak (MDT) bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

(Visited 1,029 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!