SEGAMAT – Bagi menyediakan suasana pembelajaran yang kreatif dan menyeronokkan terutamanya bagi murid tahun enam, Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Putra tampil dengan projek pameran projek ’Artoons’.

Guru besarnya, Mohd Yunos Abdul Rahman berkata, disamping memberikan satu suasana positif bagi murid-murid SK Bandar Putra yang lain, projek ’Artoons’ ini juga menjadi satu aktiviti pembelajaran yang menyeronokkan.

“Ini merupakan suatu langkah penerokaan yang baharu di sekolah ini dan pameran ini berasaskan kepada kesedaran bahawa proses pembelajaran tidak harus terikat dan terhad kepada apa yang berlaku di dalam ruang kelas, tetapi melibatkan persekitaran sekolah.

“Persekitaran sekolah yang ceria berupaya merangsang dan membina kecemerlangan intelek dan sahsiah murid dan ibu bapa juga dapat melihat sendiri perkembangan visual dan seni anak mereka,” katanya kepada pemberita baru-baru ini.

Menurutnya, projek ’Artoons’ ini juga berupaya merangsang kreativiti dan menjana idea murid SK Bandar Putra serta menyediakan persekitaran pembelajaran yang lebih kreatif dan inovatif selain membuka minda kreatif dan kritis murid.

Katanya, program ini bermatlamat menjadikan murid lebih kreatif bermaklumat dan berupaya merangsang intelek dan sifat ingin tahu selaras dengan hasrat untuk menjadikan sekolah sebagai pusat berinformasi bagi penyaluran maklumat kepada semua.

“Kami juga mendapat sokongan daripada Johor Corporations (JCorp) dan Bank Muamalat Segamat untuk merealisasikan projek ini dan sasaran kami ialah murid tahun enam dan pendidikan khas.

“Projek ini sebenarnya dapat membebaskan proses pembelajaran daripada ruang lingkup kelas dan semua karya yang dipamerkan ini merupakan hasil ciptaan pelajar sekolah ini sendiri,” katanya.

Menurutnya, beliau berharap projek ini dapat merangsang kecemerlangan murid di dalam bidang akademik dan sahsiah serta dapat meningkatkan lagi daya kognitif dan pemikiran untuk menghasilkan karya yang lebih baik pada masa hadapan.

(Visited 248 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!