Pertanian Segamat buat bancian pasca banjir

LABIS – Jabatan Pertanian Daerah Segamat sedang menjalankan bancian pasca banjir bagi mendapatkan kepastian jumlah kerugian yang dialami oleh petani di daerah ini sebelum dapat menentukan sebarang bentuk bantuan yang boleh dihulurkan.

Penolong Pegawai Pertanian Pejabat Pertanian Segamat, Ab. Halim Ab. Wahab berkata, terdapat lebih 500 petani di Segamat dan pihaknya menjangka lebih dua pertiga daripada mereka terjejas akibat bencana banjir yang melanda daerah ini baru-baru ini.

“Setakat ini pihak kami belum memastikan jumlah kerugian dan bilangan petani yang terjejes kerana tidak dapat melawati semua kawasan terjejas disebabkan terdapat beberapa kawasan yang belum kering dan masih digenangi air.

“Kami menjangkakan sekurang-kurangnya seminggu sebelum semua kawasan dapat dilawati dan selepas itu barulah kami akan mengetahui jumlah sebenar kerugian yang dialami mereka sebelum membuat permohonan peruntukan,” katanya kepada pemberita selepas melawat Zon Pengeluaran Makanan Felda Chemplak baru-baru.

Menurutnya, bentuk dan jumlah bantuan yang bakal disalurkan kepada petani terjejas bergantung kepada tahap kemusnahan tanaman mereka serta jumlah peruntukan yang diluluskan oleh kerajaan.

Sementara itu, Ahmad Radzi,38, seorang penanam sayur di kawasan Zon Pengeluaran Makanan Felda Chemplak berkata, dia mengalami kerugian lebih RM100,000 selepas pelbagai jenis sayuran yang ditanam di kawasan seluas 40 ekar itu musnah ditengelami air selama beberapa hari.

Jemaan Sulaiman

Menurutnya, dia memerlukan sekitar RM30,000 untuk memulihkan semula kerosakan pelbagai kemudahan di kebunnya seperti para sayur, pagar, mesin serta kos benih dan upah pekerja.

Katanya, ini merupakan kali kedua kebun sayurnya ditenggelami banjir dimana kejadian pertama adalah pada tahun 2011, namun paras air ketika itu tidak sedalam pada tahun ini walaupun banjir pada 2011 dikatakan lebih besar.

Bagi Jemaan Sulaiman, 54, yang sudah lima kali terjejas banjir sejak lebih 10 tahun mengusahakan pelbagai tanaman di kawasan tersebut menganggarkan kerugian sekitar RM70,000 selepas tanaman ubi kayu seluas 20 ekar yang sepatutnya sudah boleh dijual musnah ditengelami air.

“Saya redha dengan dugaan ini dan sebagai petani saya tidak patah semangat untuk mengusahakan kembali tanaman yang musnah ditengelami air ini.

“Saya mungkin menanam tanaman lain selepas ini dan modal untuk membersih serta pelbagai kos untuk memulihkan kebun ini saya anggarkan melebihi RM30,000 dan beban yang saya tanggung mungkin berkurangan sekiranya terdapat sebarang bantuan daripada Jabatan Pertanian,” katanya.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!