SEGAMAT – Seorang pengusaha kedai menjual ubat-ubatan tradisional Cina di Jalan Ibrahim, di sini, mengalami kerugian kira-kira RM8,000 selepas sebuah bekas kaca mengandungi gamat laut dicuri.

Pemilik kedai yang ingin dikenali sebagai Ah Soon, 45, berkata, dia hanya menyedari kejadian tersebut pada 21 Januari yang lalu kira-kira pukul 12.15 tengahari apabila ada pelanggannya yang mahu membeli gamat laut.

“Saya kemudian pergi ke rak yang menyimpan gamat laut tersebut dan terkejut apabila mendapati bekas kaca yang masih dipenuhi dengan gamat laut telah tiada sedangkan tiada pelanggan yang datang membeli.

“Saya kemudian memeriksa rakaman kamera litar tetutup (CCTV) yang dipasang di kedai dan tekejut apabila melihat seorang lelaki dan perempuan dalam keadaan mencurigakan sedang berada di rak berkenaan,” katanya.

Menurutnya, rakaman CCTV selama satu minit dan tujuh saat itu pada 20 Januari itu juga jelas menunjukkan pasangan tersebut mengambil bekas kaca di kedainya yang berisi gamat laut sebelum meninggalkan kedai.

Katanya, pada hari kejadian, suspek lelaki berkenaan hanya berlegar-legar di ruang dalam kedai sebelum berhenti di rak yang menempatkan gamat laut sebelum salah seorang perempuan bertudung datang menghampiri.

“Apa yang memeranjatkan saya, wanita tersebut membawa lari bekas gamat laut dengan meletakkan di celah kelengkangnya tanpa disedari oleh sesiapa sama ada oleh saya dan pekerja saya yang lain.

Rakaman CCTV jelas menunjukkan dua suspek melarikan bekas gamat laut

“Saya telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat sejurus selepas kejadian dan turut menyerahkan rakaman CCTV kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Segamat, Supritendan Mohd Kamil Sukarmi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tersebut dan usaha mengesan kedua-dua suspek juga sedang giat dilakukan.

(Visited 395 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!