SEGAMAT – Pembinaan Medan Selera Bandar IOI, di sini, yang dijangka siap sepenuhnya pada bulan Disember ini akan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan kepada penduduk setempat khususnya di Parlimen Sekijang.

Adun Kemelah, Datuk Ayub Rahmat berkata, medan selera baharu tersebut yang mempunyai 21 lot gerai itu dibina dengan kos RM3.7 juta melalui peruntukan daripada Tabung Bumiputera Negeri Johor dan MDS sendiri.

“Saya juga telah mencadangkan kepada MDS supaya menapis terlebih dahulu permohonan peniaga yang ingin menyewa medan selera tersebut dan salah satu caranya adalah dengan meminta para peniaga menyertakan Business Canvas Model (BMC) perniagaan mereka kepada kami untuk dinilai.

“Ini bertujuan bagi memastikan peniaga yang betul-betul layak sahaja dapat meniaga di kawasan tersebut selain tidak mahu terlalu ramai peniaga menjual produk yang sama dan pada masa sama mewujudkan persaingan yang sihat,” katanya.

Ayub yang juga Pengerusi Yayasan Majlis Daerah Segamat (YMDS) berkata kepada pemberita sewaktu Majlis Meletakkan Batu Asas Medan Selera Bandar IOI oleh Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, kelmarin.

Turut hadir ialah Ahli Parlimen Sekijang, Anuar Abdul Manap; Adun Pemanis, Lau Chin Hoon; Pegawai Daerah Segamat, Mohd Haffiz Ahmad dan Yang Dipertua MDS, Miswan Yunos.

Menurutnya, ini juga merupakan salah satu cara bagaimana YMDS mahu mempelbagaikan lagi sumber pendapatan mereka dan tidak mahu bergantung sepenuhnya kepada sumbangan hasil satu peratus daripada kutipan cukai MDS sebagai sumber mengisi tabung dananya.

“YMDS juga akan cuba mendapatkan dua atau tiga gerai di medan selera tersebut bagi menjalankan aktiviti yang boleh mendatangkan hasil bagi mengisi dana tabung agar bantuan kepada golongan yang memerlukan di kawasan pentadbiran MDS dapat diperluaskan.

“Pembinaan medan selera ini juga dijangka dapat merancakkan lagi pembangunan di kawasan Badar IOI yang kini semakin meningkat naik selain terdapat beberapa lagi perancangan yang akan dilakukan pada masa terdekat ini,” katanya.

Menurutnya, medan selera ini juga turut menggunapakai konsep Kilang Bateri di Johor apabila menggunakan 24 unit kabin sebagai ruang makan berbumbung tertutup dan terbuka selain dilengkapi dengan 71 unit tempat letak kereta.

(Visited 586 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!