SEGAMAT – Majlis Daerah Segamat (MDS) akan menguatkuasakan peraturan baharu yang meminta semua syarikat pembekal tong Roll On Roll Off (Roro) di daerah Segamat berdaftar dengan Solid Waste Corporation (SWCorp) bermula 1 Januari tahun hadapan.

Yang Dipertuanya, Miswan Yunos berkata, ini kerana pihaknya telah menerima beberapa aduan mengenai pembuangan sisa binaan yang tidak diurus dengan sempurna sehingga mencemarkan imej pentadbiran MDS.

“Bermula 1 Januari lalu, semua permohonan pelan tambahan atau perubahan struktur bangunan atau kediaman yang dikemukakan kepada MDS perlu dikemukakan sekali salinan resit pembayaran sewa tong Roro daripada syarikat yang berdaftar dengan SWCorp.

“Syarikat-syarikat ini akan diwajibkan membuang sisa-sisa pembinaan di tapak pelupusan sampah yang dikawal selia oleh Southern Waste Management (SWM).” katanya ketika Mesyuarat Penuh MDS Bulan Disember di Bilik Mesyuarat MDS baru-baru ini.

Menurutnya, sehingga kini terdapat dua syarikat yang telah berdaftar dengan SWCorp manakala tiga lagi dalam proses permohonan dan pengurusan sisa pembinaan yang tidak bersistematik akan mendatangkan masalah kepada semua pihak.

Miswan Yunos

Katanya, perkara ini juga selaras dengan Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1947 (Akta 133) Seksyen 46(1)(|F) yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM500 kepada mereka yang meletakkan sampah atau barang-barang lain di mana-mana kawasan awam.

Pada masa sama, MDS akan mewujudkan Rakan Taman bermula pada tahun hadapan selaras dengan hasrat kerajaan melalui Jabatan Lanskap Negara agar masyarakat dan pihak berkuasa tempatan (PBT) terlibat dalam penjagaan kawasan persekitaran.

“Rakan Taman ini merupakan program kesukarelawan bagi menggalakkan masyarakat memelihara, menjaga keindahan dan kebersihan lanskap serta taman di kawasan kejiranan mereka.

“Mereka juga berperanan membantu pihak PBT menjaga dan dan menyelenggara kawasan kejiranan melalui sumbngan tenaga, input atau peralatan secara sukarela seperti pemotongan rumput, penanaman pokok dan pembersihan longkang,” katanya.

Menurutnya, beliau juga telah meminta semua Ahli Majlis MDS agar menggerakkan masyarakat untuk menjalankan operasi memusnahkan kawasan-kawasan yang berisiko untuk pembiakan nyamuk aedes mengikut zon masing-masing.

Katanya, Unit Vektor MDS juga telah diarah untuk bersama-sama Ahli Majlis untuk melaksanakan operasi denggi ini terutamanya ketika musim tengkujuh yang boleh menyebabkan peningkatan kes denggi di daerah ini.

(Visited 559 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!