SEGAMAT – Kementerian Kesihatan menasihatkan supaya lima syarikat konsesi Perkhidmatan Sokongan Hospital (PSH) di negara ini supaya melantik sub kontraktor yang terbaik dan berkelayakan sahaja untuk mekakukan kerja.

Chaw Min (tiga,kanan) mendengar penerangan daripada Dr Aman (dua,kiri) di Hospital Daerah Segamat
Chaw Min (tiga,kanan) mendengar penerangan daripada Dr Aman (dua,kiri) di Hospital Daerah Segamat

Ketua Setiausahanya (KSU), Datuk Dr Chew Chaw Min berkata, ini bagi mengelakkan perkhidmatan di 143 hospital kerajaan di seluruh negara tidak terjejas seperti masalah pendingin hawa yang berlaku di Hospital Daerah Segamat (HDS), baru-baru ini.

“Pihak kementerian sudah melakukan perjumpaan bersama lima Ketua Pegawai Operasi (COO) PSH ini bagi membincangkan mengenai masalah ini selain memastikan mereka melakukan skop kerja mengikut kontrak yang telah ditetapkan.

“Ada kemungkinan sub kontraktor yang dilantik tidak cekap atau kurang pengetahuan dan syarikat konsesi mesti mencari yang terbaik dan juga mungkin ada kelemahan di pihak konsesi yang perlu diperbaiki seperti meletakkan beberapa kakitangan mereka di hospital,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita semasa lawatan kerjanya ke Hospital Daerah Segamat (HDS), di sini.
Turut hadir ialah Pengerusi Jawatannkuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri Johor, Dr Fatimah Othman dan Pengarah HDS, Dr Aman Rabu.

Menurutnya, lima syarikat konsesi PSH itu ialah Faber Medi-Serve Sdn Bhd di Zon Utara, Radicare (M) Sdn Bhd Zon Tengah dan Timur, Medivest Sdn Bhd Zon Selatan, One Medicare Sdn Bhd bagi Sarawak dan Sedafiat Sdn Bhd di Sabah.

“Tambahan pula, kelima-lima syarikat konsesi ini telah 15 tahun berkhidmat dan kontrak mereka juga baharu sahaja diperbaharui untuk 10 tahun lagi pada 1 April tahun lalu dan kami mengharapkan perkhidmatan mereka dapat ditingkatkan lagi.

“Sekiranya masalah seperti ini berulang, tindakan lebih tegas akan diambil terhadap syarikat yang melanggar kontrak dan sepanjang tahun lalu, sebanyak RM15 juta denda dan penalti telah dikeluarkan kepada lima syarikat konsesi tersebut,” katanya.

Menurutnya, sebelum ini juga terdapat masalah-masalah seperti ini berlaku, namun tidak diviralkan dan pihak kementerian kini juga sedang dalam peringkat berfasa untuk menggangtikan penghawa dingin terutamanya di hospital yang berusia 20 tahun ke atas.

(Visited 418 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!