LABIS – Kesedihan seorang balu anggota bomba yang kematian suaminya sedikit terubat apabila Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Negeri Johor membinakannya sebuah rumah di bawah Projek Bantuan Rumah (PBR).

Rosilah Isnan, 40, berkata, arwah suaminya, Muhammad Tarmimi Sujak, 37, yang bertugas sebagai anggota bomba di Balai Bomba Rengit, Batu Pahat, meninggal dunia akibat serangan jantung pada bulan Disember tahun lalu.

“Kehilangan suami sebenarnya secara mengejut kerana sebelum ini dia seorang yang sihat dan tidak pernah mengalami komplikasi jantung dan semuanya berlaku secara tiba-tiba dan bagaikan mimpi.

“Arwah suami mengalami serangan jantung di kuarters dan ketika kejadian dia sedang bercuti sebelum dikejarkan ke Hospital Pontian untuk mendapatkan rawatan dan terpaksa dikomakan,” katanya.

Dia berkata kepada pemberita selepas Majlis Pecah Tanah PBR yang dirasmikan oleh Ahli Parlimen Labis, Datuk Chua Tee Yong di Kampung Kangkar 1, di sini, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Adun Tenang, Mohd Azahar Ibrahim; Penguasa Bomba Zon Muar, Jahari Bahari dan Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Labis, Mohd Farizan Mokhtar.

Menurut ibu kepada Mohamad Danial, 13, suaminya kemudian dipindahkan ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru (HSAJB) sebelum disahkan meninggal dunia pada hari keempat menerima rawatan.

“Selepas suami meninggal dunia, saya dan anak hilang tempat bergantung kerana kami tidak mempunyai rumah sendiri dan sekarang saya masih dibenarkan tinggal di kuarters sehingga rumah ini siap sepenuhnya.

“Saya amat bersyukur kerana majikan arwah suami amat memahami situasi kami dan saya amat berterima kasih kepada JBPM kerana memberikan saya bantuan rumah ini yang begitu besar nilainya kepada saya dan anak,” katanya.

Tee Yong (kanan) sewaktu Majlis Pecah Tanah PBR

Menurutnya, dia kini hanya bergantung kepada pencen arwah suaminya selain mengambil upah membuat kuih dan tidak menolak kemungkinan untuk mencari kerja selepas berpindah ke rumah baharunya ini.

Sementara itu, Jahari berkata, projek pembinaan di bawah Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan Ketujuh (NBOS 7) itu membabitkan kekuatan 10 anggota Bomba dan Penyelamat dari Balai Bomba Labis, Yong Peng, Rengit, Penggaram dan Batu Pahat.

“Projek ini bermula hari ini (semalam) dan dijangka dapat disiapkan pada 19 November 2017 dengan peruntukan sebanyak RM40,000 daripada Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

“Pada tahun ini sahaja, JBPM Johor sedang membina empat unit PBR dan tiga daripadanya melibatkan kebakaran dan satu lagi pula melibatkan keluarga anggota bomba,” katanya.

Menurutnya, dengan rumah yang berkeluasan 25×30 kaki dan tiga bilik ini, beliau berharap penerima bantuan ini dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik pada masa depan selain mengalu-alukan bantuan dan sumbangan daripada orang ramai.

Sementara itu, Tee Yong berkata, usaha yang dilakukan oleh JBPM Johor ini secara tidak langsung membuktikan pasukan tersebut sentiasa prihatin terhadap kebajikan keluarga anggotanya terutamanya mereka yang kurang berkemampuan.

(Visited 445 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!