Apabila bercerita mengenai bandar Segamat dari perspektif nostalgianya, kebiasaannya orang Segamat akan mengaitkan kedai dibawah pokok sehingga ia dikenali sebagai Kedai Bawah Pokok. Kedai Bawah Pokok juga dikenali sehingga ke Johor Bahru. Pada ketika itu di Johor Bahru telah pesat membangun menyebabkan orang-orang di Johor Bahru merasakan ianya satu keunikan di Segamat.

Lokasi kedai tersebut berhampiran Bangunan Wisma Lai Hee Sang atau dikenali sebagai Derang Emas iaitu bangunan tertinggi di Segamat yang siap dibina pada tahun 1986. Kedai asal tersebut dibina daripada kayu dan terletak dibawah pokok ditengah-tengah Jalan Ismail. Pada tahun 1930 kedai tersebut tidaklah terlalu banyak.

Gambar Ihsan: Mr. Raymond Morris. Deretan pokok-pokok di Jalan Awang pada tahun 1960.
Gambar Ihsan: Mr. Raymond Morris | Deretan pokok-pokok di Jalan Awang pada tahun 1960.

Selepas itu, apabila lokasi tersebut mula mendapat tarikan orang-orang awam kedai-kedai mula dibina dan ditambah lagi. Kemudian pokok-pokok telah ditebang pada pertengahan tahun 60an. Pada tahun 1958 terdapat pertikaian mengenai soal hendak menebang atau tidak pokok-pokok yang terdiri di tengah-tengah jalan sekitar Bandar Segamat.

Bantahan keras telah dibuat oleh pekedai-pekedai tempatan yang berkata bahawa pokok-pokok itu adalah menjadi tempat berteduh yang cantik dan unik. Jika pokok-pokok itu ditebang akan menggalakkan orang-orang membawa kereta secara laju menyebabkan bahaya kepada pejalan kaki. Oleh kerana itu kedai tersebut masih dinamakan Kedai Bawah Pokok oleh orang-orang di Segamat.

Gambar ihsan: En. Paul Tan. En. Paul Tan dan En. Ah Hock ketika di kedai beliau.
Gambar ihsan: En. Paul Tan. En. Paul Tan dan En. Ah Hock ketika di kedai beliau.

Cerita mengenai Kedai Bawah Pokok orang-orang Segamat akan mula bercerita tentang seorang lelaki berbangsa cina yang berniaga disitu. Ah Hock atau juga dikenali dengan panggilan Abang Sayang pada ketika itu. Nama beliau dikenali dengan Abang Sayang kerana ianya menjadi panggilan gadis-gadis ketika itu untuk mendapatkan barangan yang dijual dengan harga yang murah. Oleh itu, nama panggilannya kerap dipanggil oleh gadis-gadis.

Kedainya menjadi terkenal kerana menjual pelbagai barangan terutamanya alat-alat jahitan lantas menjadi tarikan kepada gadis-gadis. Pada tahun itu alat-alat jahitan hanya boleh didapati di kedai Abang Sayang sahaja. Paul Tan abang kepada Ah Hock yang turut sama menguruskan perniagaannya pada waktu itu.

Menurut cerita Encik Yacob A Aziz, di Kedai Bawah Pokok tersebut menjual pinggan, mangkuk, barangan jahitan seperti benang, butang, dan jarum. Selain itu, terdapat juga barangan yang dijual seperti piring hitam dan kaset. Malahan minuman, makanan dan herba juga dijual. Beliau sendiri sering kesitu untuk membeli piring hitam lagu 60an.

Gambar ihsan: En. Abd Latip | Encik Abdul Latip bin Haji Idris ketika projek membina Bangunan Sri Genuang pada tahun 1994.
Gambar ihsan: En. Abd Latip | Encik Abdul Latip bin Haji Idris ketika projek membina Bangunan Sri Genuang pada tahun 1994.

Puan Mariam Haji Bujang turut menceritakan kenangannya ketika beliau menetap di Segamat. Ketika itu kedai tersebut juga dianggap sebagai Pasar Malam yang menjadi tempat menarik di Segamat. Berhampiran Kedai Bawah Pokok terdapat juga panggung wayang seperti Capitol di Jalan Tengku Ahmad dan Rex di Jalan Aji menjadikan kawasan tersebut sebagai tempat yang strategik untuk berniaga.

Setiap kenangan ada pahit dan manisnya. Pada tahun 1989 Segamat mula membangun dengan pesatnya. Kenderaan mula bertambah hari demi hari menyebabkan laluan jalan raya mulai sesak. Berdasarkan maklumat Encik Abdul Latip bin Haji Idris yang bekerja di Majlis Daerah Segamat (MDS) pada ketika itu mengatakan terdapat beberapa aduan daripada orang awam mengenai Kedai Bawah Pokok itu. Misalnya kedai tersebut tidak sesuai lagi untuk dijadikan sebagai tempat berniaga kerana terletak ditengah-tengah jalanraya. Oleh itu, cadangan MDS adalah membina satu bangunan yang menggantikan tempat kedai tersebut.

Gambar ihsan: En. Abd Latip | Kedai Abang Sayang di Sri Genuang pada tahun 1996
Gambar ihsan: En. Abd Latip | Kedai Abang Sayang di Sri Genuang pada tahun 1996

Pada tahun 1990 projek itu dimulakan sehingga siap pada tahun 1995. Bangunan itu diberi nama Sri Genuang kerana sempena dengan nama Jalan Genuang, Segamat. Semua kedai ditempatkan di Bangunan Sri Genuang dan mula beroperasi seperti biasa. Pada tahun itu juga terminal bas dan teksi ditempatkan di bangunan yang sama turut menjadikan sebagai tempat strategik untuk para usahawan berniaga. Ketika itu juga terminal bas dan teksi dirobohkan untuk memperbesarkan lagi bangunannya kerana bilangan populasi rakyat dan kedatangan orang luar semakin meningkat. Sehingga kini Kedai Abang Sayang masih beroperasi seperti biasa di Jalan Yusof Abdul Rahman, Kampung Abdullah, Segamat, Johor.

(Visited 5,197 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!