LABIS – Pada saat kanak-kanak seusianya membesar dengan sihat dan sempurna, seorang kanak-kanak di Kampung Sawah Baru, di sini, terpaksa menanggung derita kerana menghidap penyakit lebihan cecair dalam kepala atau lebih sinonim dengan penyakit kepala besar.

Ibu kanak-kanak tersebut, Zainon Mohd Zin, 34, berkata, anak bongsunya, Mohd Airel Izhar Isa, 4, itu dikesan menghidap penyakit tersebut sejurus selepas dilahirkan pada tahun 2013 apabila doktor mengesan kelainan terhadap anaknya itu.

“Ketika mengandungkan Airel, doktor tidak mengesan sebarang keganjilan terhadap kandungan saya, namun naluri seorang ibu saya tahu anak yang saya kandungkan tidak sama seperti bayi lain.

“Saya melahirkan Airel secara normal dengan berat 3.13 kilogram dan ketika itu doktor memaklumkan kepada saya bahawa Airel terpaksa dimasukkan ke unit rawatan rapi kanak-kanak (ICN) kerana mengalami komplikasi,” katanya.

Dia ditemui semasa lawatan Adunn Tenang, Mohd Azahar Ibrahim ke rumahnya di Kampung Sawah Baru, di sini, baru-baru ini.

Menurut isteri kepada Isa Othman, 48, dan ibu kepada Mohd Qayyum Haqiem, 7, doktor yang merawat anaknya kemudian mengesahkan Airel menghidap penyakit dikenali ‘hydrocephalus’ yang menyebabkan saiz kepalanya lebih besar daripada bayi biasa.

“Selain saiz kepala yang besar, jari-jari kaki Airel juga bercantum dan sebagai ibu sudah tentu saya sedih melihat keadaan anak saya namun apakan daya, ini ujian ALLAH SWT dan saya perlu tabah menghadapinya.

“Sewaktu dilahirkan, dia (Airel) terpaksa ditahan di ICN lebih sebulan dan doktor pernah mencadangkan kepada kami agar melakukan pembedahan membuang lebihan air di kepalanya, namun kami tidak sanggup untuk ambil risiko,” katanya.

Menurutnya, disebabkan penyakit anaknya itu, Airel juga tidak boleh bergerak dan memberikan sebarang maklum balas seperti lapar dan ketawa hampir setahun lamanya selain hanya terbaring kaku.

Katanya, berkat kesabarannya dan suami yang tidak pernah berputus asa membawa Airel mejalani rawatan fisiologi di Hospital Daerah Segamat (HDS), Airel kini secara perlahan-lahan mampu menunjukkan perubahan positif.

“Airel kini mampu memberi tidak balas terhadap orang di sekelilingnya dan dia juga boleh mengiring dan meniarap sendiri walaupun berat badannya ketika ini hanya 10.2 kilogram sahaja.

“Airel hanya minum susu formula khas yang dimasukkan melalui tiub pada hidungnya setiap empat jam sekali dan setiap tiga atau empat hari sekali, saya akan menukarkan tiub tersebut selain Airel perlu mengambil enam jenis ubat sehari,” katanya.

Sementara itu, Isa berkata, dia yang hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah sekolah di Tenang Stesen, di sini, terpaksa membelanjakan kira-kira RM500 sebulan untuk kos perubatan dan rawatan anaknya itu.

Katanya, dia juga bersyujur apabila anaknya itu turut menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal masing-masing sebanyak RM300 yang banyak membantu meringkan bebanannya itu.

“Doktor beritahu penyakit ini sukar untuk disembuhkan, namun saya tetap percaya pada ketentuan ALLAH SWT untuk melihat Airel membesar seperti bayi normal yang lain,” katanya.

(Visited 692 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!