SEGAMAT – Sebanyak 126 saman dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sepanjang Operasi Bersepadu Pengarah JPJ Negeri Johor di sekitar daerah ini selama dua hari baru-baru ini.

Pengarah JPJ Johor, Mohd Rusdi Mohd Darus berkata, operasi itu diadakan di 10 lokasi di antaranya di Jalan Genuang, jalan susur ke Syarikat Air Johor (SAJH) Segamat dan persimpangan masuk ke Jalan Lapangan Terbang dan Jalan Muar-Segamat.

“Operasi ini disertai oleh enam agensi penguatkuasaan termasuk JPJ (63), polis (empat), Imigresen (12) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) (empat), Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) (dua) dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (6).

“Sebanyak 129 notis telah dikeluarkan oleh JPJ, manakala AADK mengesan dua individu dikesan positif ujian air kencing semasa operasi sedang dijalankan,” katanya kepada Komuniti Segamat.

Menurutnya, sepanjang dua hari operasi dijalankan, kebanyakan saman yang dikeluarkan adalah saman tidak memiliki lesen memandu dan lingkungan umur yang tidak mempunyai lesen memandu adalah di antara 17 hingga 30 tahun.

Selain itu, kesalahan lain yang dikesan adalah kesalahan teknikal seperti memasang cermin gelap, nombor pendaftaran yang tidak memenuhi piawaian dan turut menghargai kerjasama yang diberikan oleh agensi-agensi kerajaan sepanjang operasi tersebut dijalankan.

Pada masa sama, JPJ Johor juga sudah bersedia untuk menguatkuasakan Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (Awas) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) pada 15 April ini.

“Kita akan memberi fokus terhadap dua kesalahan iaitu had laju serta lampu isyarat dan pengguna jalan raya diharapkan akan lebih berhemat dalam pemanduan sekali gus mematuhi peraturan jalan raya yang ditetapkan.

“Pesalah yang melanggar undang-undang kali pertama akan dipotong mata demerit serta diberi amaran manakala kesalahan kedua akan disaman dan sekiranya masih lagi melakukan kesalahan, lesen memandu mereka akan digantung,” katanya.

Menurutnya, sekiranya pemandu kenderaan mengutip mata demerit kali keempat, lesen memandu mereka akan dibatalkan dan dikehendaki mengambil semula lesen di pusat latihan memandu seperti semula.

Katanya, sekiranya pesalah ingkar dan tetap memandu kenderaan sama ada kenderaan persendirian dan perdagangan, sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang RM3,000 dan maksimun RM10,000 atau tiga tahun penjara.

(Visited 605 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!