LABIS – Johor menjadi negeri pertama memperolehi sebuah trak pacuan empat roda seberat tiga tan bagi tujuan operasi menyelamat mangsa bencana (JDMRV) bukan sahaja di negeri ini malah di mana-mana lokasi bencana di negara ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, JDMRV ini akan digerakkan dalam masa yang singkat dan merupakan ilham daripada Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ).

“JDMRV mempunyai kelebihan mengharungi banjir sedalam empat hingga lima kaki dan merentas permukaan tanah tidak rata yang sukar dilalui oleh lain-lain kenderaan pacuan empat roda yang bersaiz kecil.

“Trak ini juga boleh membawa seramai 12 petugas kecemasan yang diketuai oleh seorang Pakar Perubatan Kecemasan dan Trauma serta berupaya mengangkut pelbagai peralatan bantuan kecemasan seperti ubat-ubatan dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita semasa siding media selepas merasmikan Latihan Pengoperasian ‘Johor Disaster Medical Response Vehicle’ (JDMRV) dan Khidmat Masyarakat di Balai Raya Kampung Orang Asli Kudung, di sini, semalam.

Ayub (tengah) bersama kakitangan Kementerian Kesihatan di hadapan JDMRV.
Ayub (tengah) bersama kakitangan Kementerian Kesihatan di hadapan JDMRV.

Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Chen Chaw Min; Pengarah JKNJ, Datuk Dr Mohd Khairi Yaakob dan Pegawai Kesihatan Daerah Segamat, Dr Mokhtar Ahmad.

Menurutnya, JDMRV ini juga diletakkan di bawah pengendalian Jabatan Kecemasan, Hospital Sultan Ismail (HIS), Johor Bahru dan akan diiringi oleh dua buah kenderaan pelbagai guna (SUV) dengan enam petugas kesihatan dari Pejabat Kesihatan Daerah Johor Bahru.

“Pengaktifan JDMRV ini akan memperlihatkan gabungan respon kecemasan para petugas dari hospital dan pejabat kesihatan secara bersama dan pasukan ini boleh menstabilkan pesakit selama dua hari sementara menunggu bantuan datang.

“Selain itu, pasukan ini juga boleh membuat pembedahan minor seperti bersalin, luka-luka yang tidak kritikal, keadaaan takut dan trauma selain dilengkapi mesin defibrillator untuk pesakit jantung,” katanya.

Menurutnya, bagi meningkatkan tahap kesiapsiagaan pasukan dan kemahiran pemanduan JMRV ini, satu latihan pengoperasian juga akan di adakan di Bekok selama tiga hari bermula di Kampung Orang Asli Kudung dan berakhir di Taman Negara Endau-Rompin- Selai.

Katanya, latihan tersebut juga akan diadili oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan wakil daripada Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (Mercy).

“Mereka ini akan mengadili latihan JDMRV ini sama ada sesuai atau sebaliknya untuk digunakan ketika bencana dan turut diuji dengan pelbagai senario luar jangka dengan sokongan komunikasi radio amatur.

“Kita mengharapkan kenderaan ini mampu beroperasi dengan sebaiknya di kawasan bencana dan berharap penambahan asset-aset yang sesuai bagi membantu memperkukuhkan lagi pasukan JDMRV ini,” katanya.

(Visited 436 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!