LABIS – Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKMJ) menafikan dakwaan orang ramai kononnya Klinik Kesihatan Kecil Chaah tiada bekalan ubat menyebabkan mereka yang datang mendapat rawatan tidak dibekalkan ubat.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, siasatan yang dijalankan mendapati, apa yang berlaku adalah tiada bekalan ubat tertentu yang dikatogerikan daripada ubat senarai A iaitu ubat yang diberikan oleh doktor-doktor pakar.

“Sebagai contoh, seorang pesakit yang mendapat rawatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan mula diberikan ubat daripada senarai tersebut oleh doktor pakar mungkin mengalami masalah tiada ubat tersebut di klinik-klinik kesihatan kecil dan memerlukan sedikit masa untuk dihantar ke sana.

“Maknanya masalah tiada bekalan ubat mungkin berlaku kepada mereka yang datang untuk mendapatkan rawatan susulan selepas dibenarkan keluar daripada hospital tertentu untuk mendapatkan rawatan pakar dan bukan melibatkan semua jenis ubat,” katanya.

Ayub Rahmat

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan orang ramai yang mendakwa mereka tidak dibekalkan ubat ketika pergi mendapatkan rawatan di klinik tersebut sehingga menjadi tular di aplikasi WhatsApp, baru-baru ini.

Katanya, terdapat ubat tertentu yang diberikan oleh doktor pakar di hospital tidak dibekalkan di klinik-klinik kesihatan kerana ubat tersebut hanya boleh diberikan oleh doktor pakar sahaja dimana ianya memerlukan sedikit masa untuk dibekalkan dan ianya adalah mengikut keperluan.

Menurutnya, ubat tersebut akan dibekalkan untuk pesakit yang membuat rawatan susulan bagi kemudahan mereka berbanding terpaksa pergi ke hospital yang mungkin terletak jauh dari keduaman mereka.

“Biasanya pihak Hospital Daerah Segamat (HDS) tidak memerlukan masa yang lama untuk menghantar bekalan ubat-ubatan yang berada dalam senarai ubat biasa ke klinik-klinik kesihatan kecil, iaitu tidak sampai 24 jam.

“Saya harap orang ramai tidak panik dengan berita sebegini kerana kesihatan rakyat merupakan salah satu aspek yang diberi keutamaan oleh kerajaan sejak sekian lama,” katanya.

(Visited 313 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!