SEGAMAT – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Segamat meminta bantuan orang ramai untuk mengesan ibu kandung atau waris dua kanak-kanak yang kini ditempatkan di pusat jagaan sementara JKM.

Pegawai JKM Segamat, Rusyidatul Mat Yaacob berkata, kanak-kanak malang tersebut dikenali sebagai Jason Isaac, tiga, dan abangnya, Niki Iris Marandha, empat.

“Bapa kandung mereka, Christopher Marandha telah meninggal dunia pada bulan Disember 2016 manakala ibu kandungnya, Een Susanti tidak dapat dikesan sehingga kini.

“Kanak-kanak ini telah ditinggalkan di sebuah pusat jagaan di daerah Segamat sejak tahun 2014 dan bertambah malang, mereka tidak mempunyai sijil kelahiran dan maklumat berkaitan mengenai ibu bapanya,” katanya kepada pemberita.

Menurutnya, buat sementara waktu, kedua kanak-kanak tersebut akan diletakkan di bawah jagaan sementara JKM mengikut seksyen 19(2) Akta Kanak-Kanak 2001 oleh mahkamah pada 10 Julai yang lalu.

Katanya, ibu kandung atau waris kanak-kanak ini diminta tampil membantu pihak JKM untuk menguruskn proses permohonan sijil kelahiran mereka dengan datang atau menghubungi pejabat JKM Segamat di talian 079311331.

(Visited 341 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!