SEGAMAT – Semua Ketua Kampung dan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Dun Buloh Kasap diminta menyediakan profil kampung masing-masing bagi memberikan gambaran sebenar keadaan semasa dan keperluan penduduk setempat.

Adun Buloh Kasap, Norshida Ibrahim berkata, langkah itu penting bagi membantu kerajaan menilai dan merancang keperluan pembangunan yang perlu dilaksanakan di sesebuah kampung itu.

“Tanpa penyediaan profil kampung yang lengkap dan terkini, pihak kerajaan akan menghadapi kesukaran untuk menyediakan peruntukan bagi memenuhi keperluan yang dikehendaki masyarakat di situ.

“Jadi, tugas semua Ketua Kampung termasuk JKKK ialah menyediakan profil termasuklah mengenalpasti segala kekurangan dan keperluan masyarakat di kawasan masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyerahan peralatan kanopi kepada JKKK Balai Badang, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, Ketua Kampung dan JKKK harus memainkan peranan penting sebagai mata dan telinga kerajaan dengan menyenaraikan projek pembangunan dan bantuan yang diperlukan sesebuah kampung.

“Bagaimanapun, penyenaraian projek yang harus diberi keutamaan adalah projek yang boleh memberikan manfaat kepada masyarakat umum serta berpotensi meningkatkan taraf hidup masyarakat setempat.

“Namun, setiap permohonan yang diajukan tidak semestinya dapat diluluskan kerana kita perlu memberi keutamaan kepada projek yang dapat memberi manfaat kepada seluruh masyarakat di sesebuah kampung,” katanya.

Pada masa sama, beliau berharap bantuan 10 unit kanopi kepada JKKK Balai Badang tersebut melalui peruntukannya merupakan sentuhan hati dan usaha berterusan kerajaan membantu semua golongan termasuk ahli JKKK.

Menurutnya, beliau berharap JKKK Balai Badang ini dapat memanfaatkan sepenuhnya kanopi ini untuk menambah pendapatan atau duit tabung tanpa perlu bergantung kepada peruntukan kerajaan semata-mata.

(Visited 922 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!