SEGAMAT – Ibu bapa di negeri ini yang mempunyai anak autisme seharusnya tampil kehadapan bagi membolehkan anak mereka diberi rawatan dan pendidikan khusus selaras dengan penyakit yang dihidapi oleh mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, ini kerana beliau mendapati ada di antara ibu bapa penghidap autisme yang malu untuk tonjol kehadapan dan mendedahkan anaknya kepada khalayak ramai.

“Pendedahan mengenai autisme ini masih agak rendah dikalangan masyarakat kita dan rata-rata masyarakat sukar untuk menerima jika anak mereka dikatakan mempunyai perbezaan dengan kanak-kanak lain.

“Kurangnya pengetahuan dan sikap ego sesetengah ibu bapa juga menyebabkan kanak-kanak ini tidak mendapat rawatan atau terapi yang sewajarnya bagi masalah autisme yang dihadapinya,” katanya.

Ayub yang juga Adun Kemelah berkata kepada pemberita selepas merasmikan Hari Autisme Pendidikan Khas dan Kesederaan Kepenggunaan Daerah Segamat di Dewan Felda Redong, di sini, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Cawangan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Segamt, Nazri Sarian; Pegawai Pelajaran Daerah Pendidkan Khas Segamat, Masnawi Shamsuddin dan Pengurus Felda Redong, Rosli Abdul Majid.

Menurutnya, autisme merupakan sejenis gangguan perkembangan saraf otak yang berlaku di kalangan kanak-kanak seawal usia satu hingga tiga tahun sehingga menyebabkan mereka ini sukar menerima pelajaran seperti rakan normal yang lain.

“Kira-kira 40 hingga 70 peratus kanak-kanak autisme ini mungkin menghadapi masalah kurang upaya intelektual, 30 hingga 60 peratus menghadapi masalah kecerdasan otak (IQ) yang biasa manakala kurang dari 10 peratus mungkin mempunyai kemampuan IQ melebihi 110.

“Di Malaysia, terdapat modul pembelajaran khas yang ditawarkan di sekolah seperti Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) dan Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) bagi memastikan perkembangan pesakit autisme ini dapat berkembang,” katanya.

Pada masa sama, Ayub mengingatkan orang ramai agar tidak mempercayai apa-apa tawaran yang dibuat oleh mana-mana individu yang mengaku sebagai jururawat dan mahu melakukan pemeriksaan kesihatan di rumah.

Katanya, ini bagi mengelakkan kes jenayah yang berlaku di Ayer Hitam dan Yong Peng, Batu Pahat berulang apabila melibatkan dua wanita yang menyamar sebagai jururawat dan mengaku daripada Jabatan Kesihatan Daerah Batu Pahat.

“Saya juga telah meminta Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Johor supaya mengingatkan kakitangan-kakitangannya agar menjaga disiplin dan tindakan menyamar sebagai jururawat ini adalah tidak bertanggungjawab dan hanya mahu mengambik kesempatan,” katanya.

(Visited 315 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!