SEGAMAT – Seorang ibu tunggal di Jalan Meriyani, di sini, terharu apabila menerima kunjungan Persatuan Ibu Bapa dan Pendidik Pusat Anak Permata Negara (PAPN) Parlimen Sekijang untuk membersihkan rumahnya yang terjejas banjir.

Salmi Salim, 33, berkata, kebanyakan peralatan di rumah peninggalan keluarganya juga rosak dan tidak boleh digunakan lagi selepas paras air hampir mencecah bumbung dalam kejadian banjir, baru-baru ini.

“Sebenarnya, sebelum ini saya tinggal menyewa di Taman Jenalim, di sini, dan baharu berpindah ke rumah ini sejak tiga bulan lalu selepas ibu meninggal dunia akibat sakit tua pada bulan Ogos tahun lalu.

“Memang banyak barang yang telah rosak dan saya tidak mampu untuk membeli baharu kerana hanya bekerja sebagai pembantu kedai selain mempunyai dua anak kecil yang masih bersekolah rendah,” katanya.

Menurut ibu kepada Mohd Shahrul Haikal Mohd Sani, 9, dan Nurul Syazwani, 7, dia juga turut menjaga adik lelakinya, Nasrul Hakim, 19, yang merupakan orang kelainan upaya (OKU) dan memerlukan perhatian khusus.

Katanya, dia juga terharu apabila dimaklumkan rumahnya terpilih dalam program gotong royong tersebut dan mengakui kehadiran PAPN ini sedikit sebanyak meringankan bebanannya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Pendidik PAPN Parlimen Sekijang, Shahrizal Mohamed berkata, program tersebut disertai oleh 28 ibu bapa pelajar dan merupakan salah satu program kemasyarakatan mereka.

“Kami telah bersama-sama bergotong royong membersihkan rumah dan persekitaran rumah penerima selain mengecat semula beberapa bahagian rumah dan menukar tikar getah yang telah rosak akibat banjir.

“Kami berharap kunjungan kami ini mampu memberi harapan baharu dan kami juga turut menyerahkan beberapa sumbangan barangan keperluan dapur dan sedikit wang tunai bagi meringankan beban keluarga ini,” katanya.

(Visited 233 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!