SEGAMAT – Seorang ibu tunggal di Bandar IOI, di sini, meminta bantuan orang ramai untuk mengesan anak lelakinya yang telah terpisah darinya kira-kira sembilan tahun lalu selepas dilarikan oleh bekas suaminya.

Nurul Huda Mashod, 36, berkata, dia terpisah dengan anaknya, Danish Haiqal Khawarizmie Mohd Nazri pada tahun 2007 sewaktu anaknya berusia tiga tahun dan kini anaknya telah berusia 11 tahun.

“Selepas bercerai dengan suami, mahkamah telah memberikan saya hak penjagaan anak dan walaupun begitu, ketika itu saya masih membenarkan bekas suami berjumpa dan adakalanya membawa anak saya pulang ke rumah keluarganya di Melaka.

“Saya juga tidak menyangka bekas suami tergamak untuk membawa lari Danish selepas beberapa minggu dia meminjam Danish daripada saya dan sehingga kini saya tidak mendengar sebarang berita mengenai mereka berdua,” katanya kepada Komuniti Segamat.

Menurutnya, dia juga sudah beberapa kali membuat laporan polis berhubung kehilangan anaknya itu namun tiada sebarang maklum balas malahan bekas suaminya itu turut mengugutnya untuk membawa Danish lagi jauh daripadanya.

Katanya, dia turut meminta rakannya agar mengintip rumah keluarga bekas suaminya di Permatang Pasir Alai, Melaka untuk mengesan bekas suami dan anaknya itu namun tidak berjaya menemukan mereka.

Danish Haiqal Khawarizmie

“Saya juga dimaklumkan bekas suami langsung tidak pulang menjenguk ibu bapanya di kampung selain tidak pernah menetap di suatu kawasan terlalu lama kerana saya dimaklumkan bekas suami turut dicari polis kerana mempunyai rekod jenayah.

“Saya juga pernah mendapat tahu anak saya berada di Kuantan kerana pernah mempunyai rekod tabika swasta namun tidak berjaya menjumpainya kerana tabika berkenaan sudah berpindah ke tempat lain,” katanya.

Menurutnya, bekas suaminya hanya memiliki MyKid anaknya sahaja kerana surat beranak anaknya itu masih berada di dalam simpanannya selain risau sama ada anaknya itu bersekolah atau tidak.

Katanya, dia juga pernah pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Segamat bagi memeriksa status anaknya itu sama ada hidup atau mati dan lega apabila tiada rekod kematian melibatkan anaknya.

“Saya juga tidak tahu bagaimana wajah anak saya sekarang dan saya risau sekiranya bekas suami telah meracuni pemikiran anak saya mengenai saya dan sebagai seorang ibu, perasaan rindu itu tidak dapat digambarkan.

“Rindu ini sudah tidak tertanggung lagi dan saya tidak akan pernah berhenti mencari anak saya sampai bila dan saya meminta kepada sesiapa yang menjaga atau mengetahui lokasi anak saya dapat menghubungi saya di talian 0173573531,” katanya.

(Visited 578 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!