SEGAMAT – Mahkamah Majistret Segamat membenarkan perintah tahanan reman terhadap seorang wanita dan anak lelakinya yang disyaki terlibat dengan kes kematian kanak-kanak perempuan berusia dua tahun di Jalan Ros, di sini, Ahad lalu.

Perintah reman selama tujuh hari bermula kelmarin sehingga 16 Julai depan itu dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Rendah, Ahmad Shakib Ismail di Mahkamah Sesyen Segamat, di sini, kira-kira pukul 4.30 petang, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 pagi, Ahad lalu, mangsa ditemui mati oleh ibunya sendiri di sebuah bilik sewa keluarganya di Jalan Ros selepas pulang ke rumah sebelum meminta bantuan jiran berhampiran menghubungi pihak hospital.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Raub Selamat berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan berlaku unsur penderaan terhadap kanak-kanak malang tersebut selepas mendapati terdapat beberapa kesan lebam di badan dan kepala mangsa

“Terdapat 15 kesan lebam dikesan dipercayai luka lama di beberapa bahagian badan mangsa dan siasatan terperinci berhubung kes ini masih dijalankan dan kami juga sudah merekod percakapan abang mangsa.

“Abang mangsa yang juga orang kelainan upaya (OKU) kategori lembam juga mengaku ada memukul adiknya itu namun tidak dapat dipastikan sejak bila dan siasatan awal juga mendapati ibunya tidak terlibat dengan penderaan terhadap kanak-kanak itu,” katanya.

Menurutnya, hasil semakan, ibu mangsa yang tidak mempunyai pekerjaan tetap itu juga mempunyai dua rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan kes kecurian sekitar empat tahun lalu.

Katanya, suspek lelaki yang juga abang mangsa pula tiada sebarang rekod jenayah namun pihaknya tidak menolak kemungkinan mangsa meninggal disebabkan oleh penderaan yang dilakukan oleh abangnya.

“Bagaimanapun, ujian darah yang dibuat di Hospital Daerah Segamat (HDS) mendapati ibu mangsa merupakan seorang penghidap HIV dan ujian saringan air kencing kedua-dua suspek pula didapati negatif,” katanya.

(Visited 809 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!