SEGAMAT – Kawasan perkelahan dan rekreasi Hutan Lipur Sungai Bantang, Bekok, ditutup kepada orang ramai sejak beberapa hari lalu kerana dipercayai dicemari kencing tikus (leptospirosis).

Pegawai Hutan Daerah Johor Utara, Mohamad Farhan Sukiman berkata, keputusan menutup sementara kawasan perkelahan tersebut diambil selepas mengadakan perbincangan dengan pihak Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Segamat, baru-baru ini.

“Melalui perbincangan tersebut, kami dimaklumkan terdapat dua kes jangkitan kencing tikus sebelum ini dan siasatan lanjut mendapati kedua-dua mereka pernah berkunjung ke Hutan Lipur Sungai Bantang.

“Ujian terhadap sampel air di kawasan tersebut oleh pihak PKD Segamat mendapati ianya telah dicemari oleh virus kencing tikus dan segala aktiviti di hutan lipur tersebut akan dihentikan sementara waktu,” katanya kepada Komuniti Segamat.

Menurutya, langkah menutup kawasan hutan lipur tersebut juga bagi mengelakkan berlakunya jangkitan baharu yang boleh mengancam keselamatan orang ramai memandangkan kawasan tersebut merupakan salah satu kawasan tumpuan umum terutamanya pada waktu cuti.

Katanya, ancaman kencing tikus tersebut memerlukan tempoh sekurang-kurangnya selama empat hingga lima minggu sehingga tarikh keputusan sampel air diketahui sebelum boleh beroperasi seperti biasa.

“Bagi memastikan kawasan tersebut bebas dari ancaman virus kencing tikus, pihak Jabatan Perhutanan sedang berusaha membersihkan persekitaran tapak hutan lipur tersebut.

“Penutupan kawasan ini kepada orang ramai adalah bersifat sementara demi keselamatan orang ramai dan akan dibuka semula seperti biasa selepas ianya bebas dari ancaman kencing tikus,” katanya.

Menurutnya, beliau juga mengharapkan kerjasama daripada orang ramai untuk mematuhi notis penutupan hutan lipur tersebut selain para pengunjung boleh beralih ke kawasan rekreasi lain seperti Hutan Lipur Taka Melor dan Jeram Tinggi Jementah.

(Visited 1,890 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!