SEGAMAT – Seorang lelaki yang tinggal seorang diri terpaksa mengharap bantuan adiknya yang juga seorang ibu tunggal untuk membantu menguruskan dirinya selepas tidak mampu berjalan akibat menghidapi pelbagai penyakit sejak dua tahun lalu.

Ahmad Saufi Haron, 44, yang tinggal di Kampung Tenang, di sini, berkata dia bukan sahaja tidak mampu berjalan, malah turut hilang daya penglihatan pada pertengahan tahun lalu berpunca saraf matanya rosak akibat penyakit diabetis kronik.

“Lebih malang lagi, selepas beberapa bulan hilang penglihatan, saya ditahan di Hospital Sultanah Fatimah (HPSF) Muar sebelum doktor mengesahkan kedua-dua buah pinggang saya pula rosak dan perlu menjalai rawatan hemodialisis dengan segera.

“Namun saya mengalami masalah untuk menyediakan wang bagi membuat tapak dialisis sebanyak hampir RM 2,000 kerana tidak mempunyai pendapatan dan hanya mengharap ihsan adik saya,” katanya.

Dia ditemui ketika menerima kunjungan Adun Tenang, Mohd Azahar Ibrahim di Hospital Daerah Segamat (HDS), di sini, semalam.

Menurutnya, dia yang belum berkahwin itu sebelum ini pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur pada tahun 1990 sehingga 2008 sebelum pulang ke kampung halamannya disebabkan oleh masalah kesihatannya itu.

Sementara itu adiknya, Sahila, 43, berkata, dia buntu memikirkan nasib abangnya kerana dia sendiri terpaksa meninggalkan abangnya bersendirian di rumah peninggalan arwah bapa mereka untuk keluar bekerja bagi menyara tiga anaknya yang masih bersekolah.

“Saya tinggal bersebelahan dengan rumahnya dan hanya mampu memperuntukkan masa beberapa jam sehari untuk menjaganya kerana bekerja sebagai Pembantu Pemaju Masyarakat Sukarela (PPMS) pada sebelah pagi dan membantu rakan berniaga di pasar malam pada waktu petang..

“Saya pernah bercadang untuk mengeluarkan wang caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Sosial dan Kebajikan Pekerja (Perkeso) abang saya untuk menampung kos perubatannya namun, tidak tahu caranya,” katanya.

Menurutnya, ketika ini dia amat berharap masalah abangnya itu mendapat perhatian dan bantuan daripada mana-mana pihak untuk menampung kos membuat tapak bagi membolehkannya menjalani rawatan hemodialisis secepat mungkin.

Ahmad Saufi (kiri) ketika menerima kunjungan Mohd Azahar (tengah) dan isteri di HDS
Ahmad Saufi (kiri) ketika menerima kunjungan Mohd Azahar (tengah) dan isteri di HDS

Sementara itu, Adun Tenang, Mohd Azahar Ibrahim berkata, beliau akan menyalurkan masalah yang dihadapi oleh Ahmad Saufi kepada pihak berkaitan seperti Jabatan Kebajikan Masayrakat (JKM) dan baitumal dalam masa terdekat bagi membantunya.

“Sekiranya dia dibiarkan sendirian di rumahnya, kita bimbang penyakitnya itu akan semakin melarat kerana saya dimaklumkan bahagian belakang badannya sudah berlubang akibat terlantar terlalu lama sebelum ini,” katanya.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!