SEGAMAT – Langkah Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) mewujudkan duta ubat dalam kalangan pemimpin masyarakat di setiap daerah dapat membantu kejayaan Kempen Pemulangan Ubat yang tidak digunakan kepada pihak farmasi hospital di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, disetiap daerah terdapat beberapa orang duta ubat yang berperanan memberi pengetahuan berhubung cara-cara menyimpan ubat, jenis serta pengambilan ubat yang betul.

“Oleh kerana ubat di hospital dan klinik kerajaan diberi secara percuma, maka tidak ramai yang mahu ambil peduli bahawa ubat-ubatan yang mereka bawa balik itu sebenarnya bernilai tinggi dan mahal.

“Mereka selalunya membuang sahaja lebihan ubat yang tidak digunakan dan jumlah ubat yang dibazirkan sebelum ini sebenarnya adalah tinggi,” katanya kepada pemberita selepas Karnival JCare Peringkat Negeri Johor di Dataran Segamat baru-baru ini.

Turut hadir Pengarah kesihatan Negeri Johor, Dr Rooshaimi Merican A. Rajim Marican, Ahli Parlimen Sekijang, Anuar Abdul Manap, ADUN Pemanis, Lau Chin Hoon dan Pengarah Hospital Daerah Segamat, Dr. Mokhtar Ahmad.

Katanya, dengan adanya duta-duta ubat itu, masyarakat lebih memahami kaedah yang dapat menjimatkan pembaziran ubat dengan cara memulangkan semula ubat yang tidak digunakan kepada pihak hospital.

Menurutnya, duta ubat yang dilantik juga memainkan peranan mendidik masyarakat agar dapat mengenali jenis ubat serta kesan buruk jika mengambil ubat yang salah atau berlebihan.

“Setakat ini saya lihat kesedaran orang ramai tentang kepentingan memulangkan ubat yang tidak digunakan meningkat dengan ketara dan tidak keterlaluan jika kita katakan ianya turut dibantu oleh gerak kerja duta-duta ubat yang telah dilantik sebelum ini.

“Tindakan memulangkan ubat juga mampu menjimatkan perbelanjaan jabatan kesihatan kerana ubat-ubat yang dibekalkan kepada pesakit adalah mahal,” katanya.

(Visited 388 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!