SEGAMAT – Sebut sahaja wang lama, mungkin ada segelintir masyarakat berpendapat ia tidak bernilai langsung, tetapi bagi mereka yang obses dengan syiling dan wang kertas lama tentunya mempunyai tanggapan berbeza.

Hobi mengumpul syiling dan wang kertas lama sebagai koleksi juga bukan semudah yang disangka kerana banyak ciri yang perlu diambil kira terutama keadaan fizikal wang dan tahun wang tersebut dikeluarkan.

Bagi pengumpul syiling dan wang kertas lama, Muslim Abdul Aziz, 53, berkata, setiap orang mempunyai minat yang berlainan, namun dia lebih minat menjadikan aktiviti mengumpul dan menyimpan wang lama sebahagian dari hobinya.

“Saya telah jatuh cinta dengan hobi ini sejak 30 tahun lalu dan sanggup berbelanja besar semata-mata untuk mendapatkan wang yang dinginkan sebagai koleksi atau untuk dijual semula kepada peminat lain.

“Ramai yang beranggapan semakin lama usia duit itu semakin tinggi nilainya. Sebenarnya duit baharu yang masih sah di pasaran juga mempunyai nilai tinggi sekiranya terdapat sebarang kesilapan atau kecacatan yang tidak disengajakan ketika dicetak,” katanya.

Menurutnya, selain usia serta keadaan fizikal yang menjadi penentu ketinggian nilainya, jumlah yang dikeluarkan serta nombor siri juga merupakan salah satu faktor utama yang diambil kira oleh pengumpul mata wang dalam menentukan nilainya.

Katanya, kebiasaannya ciri-ciri duit yang mempunyai nilai tinggi hanya diketahui oleh mereka yang benar-benar berminat untuk mempelajarinya atau seorang yang telah menjadi pengumpul selain berbekalkan pengalaman yang ada.

Mampu jual berkali ganda dari nilai asal

Mengumpul wang lama juga boleh diibaratkan sebagai pelaburan dan perniagaan sampingan bukan hanya sekadar hobi bagi kebanyakan kerana mampu memberi keuntungan berlipat kali ganda dalam jangka masa pendek dan panjang.

Menurrut Muslim, dia pernah memiliki sekeping wang kertas RM1 baharu yang senget cetakannya dan mampu menjualnya kepada seorang pengumpul wang dengan harga RM1,350 beberapa bulan lalu.

Wang kertas RM10 yang mempunya nombor siri cetakan awal dan unik.

“Siri wang kertas cetakan terhad atau siri awal seperti A1 serta siri Z yang sukar diperolehi antara wang kertas yang tinggi nilainya sehingga puluhan malah ratusan kali ganda daripada nilai sah lakunya di pasaran.

“Sejak menjadi pengumpul wang lama, saya sering menjelajah ke beberapa negeri untuk memenuhkan koleksi saya dan mungkin saya sudah membelanjakan puluhan ribu ringgit untuk tujuan tersebut,” katanya.

Menurutnya, ketika ini dia telah menyimpan pelbagai jenis wang kertas dan syiling lama serta baharu yang dianggarkan mencecah RM500,000 di pasaran, namun nilai tersebut bukan nilai sah laku wang tersebut sebaliknya nilai semasa bagi pengumpul mata wang.

Terpengaruh dengan rakan

Sementara itu, bagi seorang lagi rakannya, Abdul Aziz Rahim, 60, berkata, dia baharu berjinak-jinak secara serius sebagai pengumpul mata wang selepas berkenalan dengan Muslim sejak dua tahun lalu.

Katanya, sebelum in juga dia pernah menyimpan beberapa wang syiling lama namun kesemua wang tersebut hilang ketika dia melakukan kerja-kerja mengubahsuai rumah 15 tahun lalu.

Muslim menunjukkan wang zaman British pertama dimilikinya yang juga peninggalan arwah bapanya.

“Walaupun nilai wang yang berada di dalam simpanan saya tidak sebanyak yang dimiliki oleh Muslim, namun saya tidak berani menyimpannya di dalam rumah dan akan membawanya bersama kerana serik dengan kejadian lalu.

“Saya akan membawa wang tersebut bersama saya atau meminta bantuan Muslim untuk menyimpannya sekira saya meninggalkan rumah dalam tempoh yang lama seperti pulang ke kampung,” katanya.

(Visited 2,379 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!