SEGAMAT – Dua buah kilang dan sebuah bengkel di Kawasan Perindustrian Segamat, di sini, musnah dijilat api dalam kejadian kebakaran kira-kira pukul 4.05 pagi semalam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat bandar Putra, Mohd Aizad Mamat berkata, pihaknya menerima panggilan kebakaran tersebut pada pukul 4.11 pagi sebelum dua buah jentera bomba dan 14 anggota dikejarkan ke kawasan kejadian.

“Kami juga mendapat bantuan daripada Balai Bomba Jalan Abdullah dan Labis dengan dua jentera dan lapan anggota disebabkan api kebakaran semakin marak memusnahkan bangunan kilang dan bengkel tersebut.

“Api dapat dikawal sepenuhnya pada pukul 5.01 pagi daripada merebak memusnahkan kilang-kilang berhampiran. Dua buah kilang yang hangus terbakar berstruktur separuh kekal dengan luas 50 kaki lebar dan 100 kaki panjang,” katanya.

Unit Forensik daripada Jabatan Bomba & Penyelamat Johor sedang melakukan siasatan punca kebakaran.
Unit Forensik daripada Jabatan Bomba & Penyelamat Johor sedang melakukan siasatan punca kebakaran.

Menurutnya, sebuah bengkel dengan keluasan 50 kaki panjang dan lebar yang terletak bersebelahan kilang tersebut turut terbakar dan ketika kejadian tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Katanya, punca kebakaran dan anggaran kerugian yang dialami oleh dua kilang dan bengkel tersebut juga masih dalam siasatan pihaknya.

(Visited 354 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!