SEGAMAT – Ekoran musibah banjir yang melanda kawasan Pantai Timur serta beberapa buah negeri di Semenanjung Malaysia, Bank Simpanan Nasional (BSN) mengambil inisiatif memulakan siri jelajah untuk membantu mangsa banjir di negeri-negeri yang terlibat.

Pengarah Perniagaan BSN Negeri Johor, Mohd Azian Abu Samah berkata, negeri Johor iaitu kawasan Dun Kemelah merupakan negeri kedua yang dikunjungi dalam siri jelajah ini selepas Kelantan.

“Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) BSN kepada masyarakat bagi meringankan beban mangsa-mangsa banjir supaya mereka dapat memulakan kembali kehidupan asal selepas ditimpa musibah.

“Sebanyak 380 pek bantuan barangan keperluan harian dengan nilai keseluruhan sebanyak RM76,000 telah diserahkan kepada 380 buah keluarga mangsa banjir mengikut senarai pusat pemindahan di dalam kawasan Dun Kemelah, ,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Pasca Banjir BSN di Dewan Serbaguna Kampung Paya Pulai, di sini, yang disempurnakan oleh Adun Kemelah, Datuk Ayub Rahmat, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Operasi BSN Negeri Johor, Hamzah Ibrahim; Penghulu Mukim Pogoh, Hmazah Abu Bakar dan Pengerusi Persatuan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu Daerah Segamat, Jamaluddin Rasip.

Menurutnya, sebelum ini sebanyak 400 pek bantuan dengan nilai sebanyak RM80,000 telah diagihkan di jajahan Pasir Mas, Pasir Putih dan Rantau Panjang di Kelantan manakala baki sebanyak 220 pek akan diagihkan kepada penerima di negeri lain dalam masa terdekat.

“BSN sentiasa memainkan peranannya dalam menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa bencana alam di seluruh negara dan merupakan salah satu cara terbaik untuk menyumbang kembali kepada masyarakat.

“Dalam kejadian banjir baru-baru ini juga, cawangan BSN di Segamat juga tidak terjejas dan masih boleh beroperasi seperti biasa kerana air surut dalam tempoh masa yang cepat,” katanya.

Sementara itu, Ayub dalam ucapan perasmiannya berkata, beliau meminta mana-mana syarikat korporat yang lain dapat membantu mangsa-mangsa banjir di daerah ini terutamanya melibatkan sumbangan barangan keperluan harian.

Katanya, ini kerana, banjir yang berlaku di daerah ini pada penghujung Januari lalu boleh disifatkan sebagai banjir besar seperti tahun 2006 dan 2011 dan ada mangsa yang mengalami kerugian besar akibat bencana tersebut.

(Visited 487 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!