SEGAMAT – Seorang wanita warga emas di Taman Suria, Buloh Kasap, di sini, akan menggunakan duit Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diterimanya di Dewan Serbaguna Jalan Genuang, di sini, baru-baru ini, untuk menampung kos rawatan dialisisnya.

Menantunya, V Rajeswari, 40, berkata, disebabkan masalah kegagalan buah pinggang sejak 14 tahun lalu, kesihatan ibu mertuanya, P Punama, 70, juga semakin terjejas selain tidak boleh bergerak dan terlantar.

“Setiap minggu sebanyak tiga hari sekali saya terpaksa membawa ibu mertua pergi menjalani rawatan dialisis di Segamat Baru dan bertambah teruk apabila matanya menjadi buta disebabkan penyakitnya ini

“Kos rawatan dialisis juga agak besar iaitu sebanyak RM700 sebulan tidak termasuk kos-kos lain seperti ubat-ubatan serta lampin pakai buang dan duit BR1M sebanyak RM250 akan digunakan untuk kos rawatannya,” katanya.

P Punama (berkerusi roda) menerima bantuan BR1M yang disampaikan oleh Norshida (dua,kiri) di Dewan Serbaguna Jalan Genuang
P Punama (berkerusi roda) menerima bantuan BR1M yang disampaikan oleh Norshida (dua,kiri) di Dewan Serbaguna Jalan Genuang

Menurutnya, dia yang tidak bekerja juga terpaksa mengharapkan wang suaminya yang bekerja sebagai pemandu bas persiaran untuk menyara empat anaknya yang masih bersekolah dan mengakui bantuan tersebut banyak membantu meringankan bebanan ibunya.

Bagi warga emas, Fatimah Jamil, 90, yang berasal daripada Felda Sri Jaya, Ledang, berkata, dia terpaksa mengharapkan bantuan anak lelakinya, Mohd Nor Hashim, 50, untuk menghantarnya mengambil BR1M di Segamat.

“Mak cik tidak tahu macam mana nama mak cik boleh terlepas ke Segamat pada tahun ini memandangkan sebelum ini baucar BR1M hanya diposkan sahaja ke rumah mak cik kerana keadaan mak cik yang semakin uzur.

“Selepas ini ada tiga kali lagi pemberian dan mak cik tidak tahu bagaimana keadaan seterusnya kerana jarak dari rumah mak cik ke sini (Segamat) agak jauh dan berharap pemberian BR1M akan datang dilakukan di Ledang sahaja,” katanya.

Menurutnya, sebelum ini dia pernah ke Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk memohon kad pengeluaran wang automatik (ATM) namun tidak berjaya disebabkan faktor usianya yang sudah tua.

Sementara itu, Adun Buloh Kasap, Norshida Ibrahim berkata, beliau meminta penerima BR1M di Parlimen Segamat menggunakan duit bantuan berkenaan secara berhemah dan sebaik mungkin oleh penerima.

“Seramai 1,442 penerima BR1M di Parlimen Segamat telah menerima bantuan tersebut melibatkan jumlah pembayaran sebanyak RM467,750 untuk fasa pertama sahaja,” katanya.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!