Ramai pengguna tidak mengendahkan kaedah penjagaan bateri bagi peranti mereka seperti telefon pintar, komputer riba malah bank bateri. Akibat kegagalan menjalankan etika pengecasan bateri yang baik , maka peranti mungkin tidak mampu memiliki jangka hayatnya lebih lama.

Kebiasaannya bateri nical cadmium / lithium yang di gunakan hanya mampu bertahan pada tahap optimum seusia 3 tahun sahaja (lebih kurang 25,000+ jam pengunaan).

Maka saya menyarankan malah jika kita google “bagaimana memanjangkan jangka hayat bateri” , maka tipsnya adalah sama sahaja.

  1. Pastikan penunjuk (indicator) bateri peranti anda berada bawah 10%, barulah di cas kembali sehingga 80% atau lebih.
  2. Elakkan mengecas bateri sehingga 100%, kerana bateri akan mudah kehilangan keseimbangan kemampuan kapasitinya. Biasa terjadi apabila “over charge” akan menjadikan peranti anda cepat kehilangan kuasa daripada biasa.
  3. Cas bateri sehingga 95%-98% sahaja dan cabut sambungan pengecas.
  4. Matikan paket data jika tidak digunakan. Kerana teknologi 3G sedia ada akan menarik pengunaan modem 50% atau lebih dari kuasa bateri sedia ada. Manakala teknlogi 4G bersifat sebaliknya. Kerana 4G kebanyakkan mengunakan teknologi LTE (Long Term Evolution) yang berkelajuan 10 kali ganda daripada teknologi 3G dan amat kurang mengunakan kuasa.
  5. Matikan semua update, notify, log off facebook akaun. Kerana notify ini bersifat sync atau saling tara dengan server dan menjadikan paket data sentiasa berjalan antara peranti anda dan server sedia ada. Maka tidak hairanlah bateri peranti anda akan cepat kehabisan.
  6. Matikan opsyen “auto update” pada akaun “google play” anda, kebiasaannya pada sistem android.
  7. Matikan pengunaan wireless (wifi) , dan bluetooth (gigi biru) kerana dengan mematikan pengaktifan pranti ini penjimatan kuasa dapat di maksimakan.

sumber rujukan : http://support.hp.com/us-en/document/c00596784

(Visited 141 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!