LABIS – Seramai 41 penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM ) di Parlimen Labis menerima duit raya serta barang keperluann harian yang disumbangkan oleh JKM Segamat baru-baru ini.

Seorang penerima, Samsuddin Amin,65, dari Bekok melahirkan rasa syukur kerana namanya tersenarai sebagai salah seorang penerima.

“Saya tidak bekerja mengalami gangguan mental sejak remaja, ketika saya tinggal bersama anak saudara saya di Bekok dan hanya bergantung kepada bantuan JKM sebanyak RM350 sebulan.

“Walaupun duit raya yang diterima ini tidak banyak, namun sekurang-kurangnya dapat membantu saya membuat persiapan menyambut hari raya tidak lama lagi,” katanya selepas menerima duit raya daripada JKM yang disampaikan oleh ADUN Tenang, mohd. Azahar Ibrahim di Labis.

Turut hadir ialah Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat daerah Segamat, Rusyidatul Mat Yaakob.

Katanya, yang belum berumah tangga, dia begitu menghargai bantuan yang dihulurkan oleh JKM setiap bulan kerana bantuan yang tersebut dapat meringankan beban anak saudaranya yang terpaksa menanggung segala keperluannya selama ini.

Noriah Idun, 60, dari Kampung Tenang pula menyifatkan sumbangan tersebut selain meringankan beban golongan memerlukan sepertinya, malah sebagai bukti bahawa kerajaan tidak pernah melupakan nasib golongan tidak bernasib baik.

Katanya, walaupun dia berstatus OKU yang mengalami masalah kecacatan pertuturan dan tidak boleh bekerja, namun nasibnya tidak pernah diabaikan oleh pihak bertanggungjawab.

Dia turut berharap agar sumbangan dari pelbagai pihak kepada golongan yang memerlukan tidak dihulurkan pada musim perayaan sahaja, sebaliknya secara berterusan mengikut keperluan mereka.

Sementara itu, Mohd. Azahar meminta penerima subangan agar membelanjakan wang yang diterima sebaik mungkin bagi menyambut hari raya tidak lama lagi.

“Saya harap bantuan yang diterima ini tidak disalah guna dengan membelanjakannya kepada perkara tidak berfaedah,” katanya.

(Visited 516 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!