LABIS – Sebanyak RM640,000 telah diperuntukkan oleh kerajaan bagi membina dua balai komuniti di Taman Suria dan Taman Labis Jaya, di sini, bagi kemudahan penduduk untuk menjalankan aktiviti kemasyarakatan.

Ketua Whip Majlis Daerah Labis (MDL), Mansor Birat berkata, peruntukan tersebut disalurkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) kepada MDL sebagai agenai pelaksana.

“Ini merupakan salah satu usaha Ahli Majlis MDL bagi memberi kemudahan dan keselesaan kepada penduduk di beberapa taman di sekitar taman tersebut terutamanya kepada pembayar cukai.

“Seperti balai komuniti di Taman Labis Jaya, ianya turut memberi manfaat kepada penduduk di Taman Berlian, Jalan Pasar dan Pekan Labis dan kedua-dua balai komuniti ini masing-masing menelan kos RM320,000,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita ketika melawat kerja-kerja pembinaan balai komuniti bersama ahli MDL di Taman Suria, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, sebelum ini penduduk di dua taman tersebut terpaksa menggunakan kanopi untuk mengadakan sebarang aktiviti kemasyarakatan yang sedikit sebanyak menganggu kelancaran lalulintas.

Katanya, kerja-kerja pembinaan yang memakan masa tiga bulan telah pun bermula sejak dua bulan lalu dan dijangka dapat disiapkan sepenuhnya menjelang akhir bulan ini bagi digunakan komuniti setempat.

“Bagi balai komuniti di Taman Suria, hanya kerja-kerja pendawaian sahaja yang belum siap sebelum diserahkan kepada penduduk manakala di Taman Labis Jaya kerja-kerja pembinaan sedang giat dilakukan.

“Saya berharap penduduk di dua kawasan ini akan lebih mudah untuk menjalankan sebarang aktiviti kemasyarakatan dengan adanya balai komuniti ini dan ini juga salah satu car MDL memulangkan semula duit cukai kepada pembayar cukai,” katanya.

Menurutnya, setiap projek pembangunan yang dilaksanakan kerajaan adalah mengikut keperluan dan kepentingan rakyat dengan penilaian berdasarkan beberapa faktor termasuk kesan jangka masa panjang kepada rakyat sebelum dilaksanakan.

Sementara itu, Uzir Atan, 67, penduduk di Taman Suria berkata, pembinaan balai komuniti itu menamatkan penantian lebih lima tahun penduduk di kawasan tersebut untuk mendapatkan satu bangunan khas untuk kegunaan komuniti seperti majlis keramaian.

“Sebelum ini kami terpaksa menjadikan rumah penduduk secara bergili-gilir untuk menjalankan mesyuarat badan bukan kerjaan (NGO) dan jawatankuasa penduduk disebabkan tiada tempat yang sesuai.

“Selepas ini kami tidak perlu lagi menggunakan kanopi dan menutup jalan untuk mengadakan sebarang majlis kerana balai yang bakal siap tidak lama lagi ini cukup sesuai dan selesa untuk kami,” katanya.

(Visited 454 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!