LABIS – Tanggapan sesetengah ibu bapa bahawa pendidikan di Tadika Agama Johor (TAJ) tidak setanding dengan tadika lain adalah tidak benar, malah kanak-kanak yang belajar di TAJ diberi penenkanan yang lebih terhadap pendidikan agama.

Haslinda Salleh, berkata, TAJ memberi lebih penekanan terhadap subjek agama kepada semua pelajar dan tidak menolak aktiviti kokurikulum bagi memastikan pelajarnya mampu bersaing apabila memasuki alam persekolahan sebenar.

“Ibu bapa tidak perlu berasa ragu untuk menghantar anak mereka ke TAJ, kerana kerajaan negeri telah menyediakan tenaga pengajar yang bukan sahaja berkelayakan dalam bidang akademik, malah pendidikan agama juga.

“Kerajaan negeri mempunyai komitmen tinggi untuk memastikan pelajar TAJ tidak keciciran dan mampu bersaing apabila memasuki darjah satu sekolah kebangsaan mahu pun sekolah agama kerajaan negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa merasmikan Program Ihtifal Ilmi TAJ Peringkat Daerah Segamat di Sekolah Agama Chaah, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, silibus pelajaran yang diajar di TAJ telah diseragamkan dengan sekolah tadika lain serta sentiasa dipantau oleh pegawai yang berkelayakan dari Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) melalui satu kerjasama yang dijalinkan sejak awal penubuhannya.

“Penubuhan TAJ ini adalah selari dengan peningkatan kesedaran di kalangan ibu bapa terhadap pentingnya pendidikan awal agama kepada kanak-kanak bagi melahirkan generasi yang bukan sahaja berilmu, tetapi turut mengamalkan nilai agama yang tinggi.

“Penekanan terhadap ilmu agama secara sempurna harus dilakukan seiring dengan ilmu akademik yang lain dalam usaha melahirkan insan sempurna yang mampu menyumbang kepada masayarakat dan negara pada masa hadapan,” katanya.

Menurutnya, TAJ juga seperti tadika-tadika lain milik kerajaan dan swasta iaitu mendidik kanak-kanak pada peringkat awal dan ibu bapa juga perlu memastikan nilai-nilai murni dan ilmu yang diperolehi oleh anak mereka dapat diamalkan di dalam kehidupan seharian mereka.

Katanya, usaha yang dilakukan oleh Bahagian Pendidikan Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) juga dapat melahirkan golongan yang bijak dan mampu menguasai Al-Quran dan seterusnya mengamalkan gaya hidup berlandaskan ajaran Al-Quran apabila mereka dewasa kelak.

(Visited 860 times, 1 visits today)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

error: Alert: Content selection is disabled!!