Menu Utama
  • Kongsi info dan berita terkini Segamat bersama kami
  • Hantar info dan berita anda melalui emel admin-support@segamat.com.my

“Snap-Check” kesan penjenayah

SEGAMAT – Cawangan Kereta Peronda IPD Segamat dan juga Unit Ronda Bermotosikal akan lebih kerap mengadakan pemeriksaan secara “Snap-check” di lokasi-lokasi yang dikenal pasti berkemungkinan merupakan laluan kepada penjenayah.

Menurut penyelia Cawangan Kereta Peronda, Sarjan Mohd Rais Bin Mohamed Darwish, orang ramai tidak perlu bimbang tentang pendekatan pemeriksaan yang dilakukan oleh pihak polis kerana matlamat utama dan sasaran mereka melakukan pemeriksaan adalah mengesan dan mencegah penjenayah.

Ini berikutan beberapa kejayaan dalam pemeriksaan secara “Snap-check” yang dilakukan bersama anggota Unit Ronda Bermotosikal sehingga berjaya menangkap beberapa penjenayah.

Beberapa kereta peronda yang meronda di lokasi berhampiran akan dipanggil serentak dibantu oleh Unit Ronda Bermotosikal kelokasi yang di kenal pasti dan akan membuat sekatan dalam masa kurang sejam sebelum berpindah ke lokasi lain.

Anggota yang bertugas yang terlibat dengan pemeriksaan "Snap-check" yang diadakan di beberapa lokasi di Segamat baru-baru ini.

Anggota  bertugas yang terlibat dengan pemeriksaan “Snap-check” yang diadakan di beberapa lokasi di Segamat baru-baru ini. | Gambar dan artikel oleh Polis Daerah Segamat

Menurutnya lagi tindakan yang dijalankan ini walau bagaimanapun tidak akan menjejaskan atau menggangu tugas rondaan di lokasi yang telah ditetapkan kerana tindakan yang dijalankan tidak mengambil masa yang lama dan tidak berjauhan dari lokasi tugasan sebenar.

(Visited 683 times, 1 visits today)


Komen

error: