Menu Utama
  • Kongsi info dan berita terkini Segamat bersama kami
  • Hantar info dan berita anda melalui emel admin-support@segamat.com.my

Jelajah Usahawan Miti dan Agensi 2017 sasar 5,000 pengunjung

LABIS – Jelajah Usahawan Kementerian Perdagangan Antrabangsa dan Industri (Miti) dan Agensi 2017 peringkat daerah Segamat yang akan diadakan di Dataran Labis, di sini, pada 28 hingga 29 Julai ini dijangka menarik lebih daripada 5,000 pengunjung.

Timbalan Menterinya, Datuk Chua Tee Yong berkata, jelajah tersebut turut menyediakan platform kepada usahawan baharu dari daerah ini yang mahu berkecimpung dalam dunia perniagaan, mendapatkan khidmat kaunseling, nasihat kewangan serta peluang perniagaan.

“Ini kerana, salah satu matlamat jelajah ini adalah bertujuan membantu usahawan produk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang menceburi sektor pembuatan perabot, penternakan dan pakaian mempromosikan produk keluaran mereka, khususnya di daerah ini.

“Usahawan PKS sebenarnya masih memerlukan sokongan bagi membolehkan mereka mengembangkan perniagaan masing-masing, bukan sahaja dalam aspek pemasaran, malah modal, pembungkusan, kualiti pembuatan dan sebagainya,” katanya.

Tee Yong yang juga Ahli Parlimen Labis berkata kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jelajah Usahawan Miti dan Agensi 2017 daerah Segamat di Bilik Mesyuarat Majlis Daerah Labis (MDL), di sini, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Whip MDL, Mansor Birat dan Haslinda Salleh.

Menurutnya, kira-kira 30 agensi kerajaan dan swasta seperti Lembaga Pelaburan Pembangunan Malaysia (Mida), Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade), SME Corp Malaysia dan Majlis Amanah Rakyat (Mara) akan terlibat dalam jelajah ini.

“Selain itu, kami sedang berusaha untuk mengadakan seminar atau kursus ringkas oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) berkenaan kemahiran digital kepada usahawan-usahawan mikro di daerah ini dalam usaha membantu pemasaran secara atas talian.

“Saya berharap jelajah ini dapat menjadi pemudah cara untuk memadankan setiap permohonan dibuat usahawan ke agensi kerajaan tertentu bagi memastikan mereka memperoleh bantuan dana daripada peruntukan yang tersedia,” katanya.

Pada masa sama, jelajah ini juga bertujuan untuk menyalurkan maklumat kepada orang ramai berkenaan fungsi dan bantuan yang boleh disalurkan oleh Miti serta agensi-agensi lain di bawahnya.

“Terdapat persepsi yang salah terhadap Miti apabila orang ramai melihat Miti hanya sebuah kementerian yang mementingkan industri yang besar dan pelabur asing serta melihat sektor-sektor tertentu seperti perkilangan sahaja.

“Ini tidak benar kerana Miti juga banyak membantu syarikat-syarikat tempatan di mana jika syarikat tersebut sekurang-kurangnya 60 peratus dimiliki oleh rakyat Malaysia, kebanyakan bantuan yang disalurkan layak diterima oleh mereka,” katanya.

 

(Visited 351 times, 1 visits today)(Artikel Seterusnya) »Komen

error: